Picula: Vjerujem da će CG do 2024. biti spremna za ulazak u EU
Tonino Picula

Picula: Vjerujem da će CG do 2024. biti spremna za ulazak u EU

Crna Gora bi do 2024. mogla biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenio je izvjetilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula prilikom usvajanja izvještaja o prošlogodišnjem napretku te zemlje u kojem se ponavlja podrška njenom evropskom putu, ali poziva i na ubrzanje reformi. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji još je 2020. rekao kako bi htio da do kraja njegovog mandata najmanje jedna država iz regije Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU.

“Vjerujem da će to biti Crna Gora”, rekao je danas, Picula prilikom izglasavanja izvještaja u Evropskom parlamentu u Briselu. Mandat aktuelne Evropske komisije traje do 2024. godine. Picula je u govoru o izvještaju na plenarnoj sjednici podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU.

U tom dokumentu, usvojenom s 506 glasova za, 50 protiv i 35 odsutnih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore prema evropskoj integraciji, no izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu.

Izvještajem se pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da prevaziđu trenutnu politizovanu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i dovršetka reformi u ključnim sektorima, poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ubrzavanje reformskog procesa

Zastupnici su pozdravili novu manjinsku vladu u Podgorici, sastavljenu od proevropskih stranaka, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu i nastavka ruskog uticaja na crnogorsku politiku.

Politička odlučnost vlade aktuelnog crnogorskog premijera Dritana Abazovića mogla bi ubrzati reformski proces, smatraju zastupnici koji pozdravljaju i usklađenost vanjske i bezbjednosne politike Brisela i Podgorice. Crna Gora je osudila rusku agresiju i u potpunosti podržala evropski paket sankcija Moskvi.

U izvještaju se ohrabruje Evropska komisija da razmotri finansijsku pomoć zemljama Zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama kako bi se ublažio njihov negativni uticaj.

Zastupnici u izvještaju izražavaju zabrinutost zbog sve većih kampanja dezinformacija, kibernetskih i hibridnih prijetnji iz Rusije, ali i Kine, pa naglašavaju da se inostrano miješanje može voditi i kroz instrumentalizaciju vjerskih institucija.

Crna Gora proteklih je godina bila poprište spora između Crnogorske (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je rezultirao masovnim protestima.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.