Vlada danas  o Temeljnom ugovoru sa SPC, tekst usaglašen

Mediji pišu

Vlada danas o Temeljnom ugovoru sa SPC, tekst usaglašen

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Informaciju o ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstaviće je ministar Marko Kovač.

Ministar Kovač potvrdio je za "Dan" da će informacija o ugovoru biti na sjednici.

"Treba formirati radni tim u cilju pregovora sa vjerskim zajednicama", naveo je Kovač.

Kako "Dan" saznaje, na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi.

Nakon sjednice, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca. Poslije toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Izvori Dana smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći do početka jula. Sa druge strane, postoje članovi izvršne vlasti koji se protive ovom ugovoru, te se postavlja pitanje kako će to sve proći na današnjoj sjednici vlade.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.