Pobjeda: Diplomatija se vraća diplomatama

Pobjeda: Diplomatija se vraća diplomatama

Vladina Komisija za žalbe poništila je od kraja maja do početka juna nekoliko spornih rješenja pravne službe Ministarstva vanjskih poslova donešenih u mandatu ministra Đorđa Radulovića, sada jednog od savjetnika aktuelnog premijera Dritana Abazovića, piše Pobjeda.

Kako je Pobjedi potvrdilo više izvora iz MVP, na čijem čelu je sada Ranko Krivokapić (SDP), Komisija je postupala po žalbama zapošljenih u ovom ministarstvu, a nalog za sva sporna rješenja dao je Radulović.

"Diplomata Dalibor Đurović koji je vraćen sa mandata 3. sekretara u Bukureštu, nakon što je neosnovano optužen da je priložio javnosti na uvid sramotni Radulovićev non-pejper, oslobođen je tih optužbi u nedostatku dokaza i biće vraćen na posao. U ovom slučaju interesantno je napomenuti da je tadašnji podsekretar za bezbjednost Miroslav Radojičić „vodio“ istragu, koja je neslavno završila, kao i on sam, jer je već sklonjen sa te pozicije", kaže jedan od izvora Pobjede iz MVP.

Posebno poglavlje u djelovanju grupacije bliske Raduloviću je, dodaje naš sagovornik, poništavanje oglasa za raspoređivanje samostalnog referenta u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji.

"Namještenim konkursom Radulović preko svog šefa kabineta Đorđa Jankovića, državnog sekretara Ljubomira Mišurovića i podsekretara „namjestili“ su ovaj oglas i željeli da pošalju svog favorita, kao što su inače radili",  ističe sagovornik Pobjede iz MVP.

Objašnjava da je Radulović koristio interne oglase da raspoređuje sebi bliske osobe, bez obzira na to što za većinu konkursa oni nijesu ispunjavali kriterijume, nijesu imali kvalifikacije. Radulovića i njegov tim, dodaje on, nije zanimalo što su se na te oglase prijavljivali kandidati sa boljim referencama.

"Komisija, u sastavu pomoćnika ministra, odnosno generalnih direktora direktorata u MVP-u - Čedomir Fuštić, Radovan Bogojević, Vladimir Vučinić, Snežana Radović, državnog sekretara Mišurovića i šefa kabineta Jankovića, čiji je pravilnikom propisan zadatak bio da izabere najboljeg kandidata, suštinski se nije bavila referencama prijavljenih, već je do kraja sprovodila Radulovićeve naloge. Uspjeli su i da ubace ponekog svog, ali i kadrove po nalogu „pretpostavljenih“ iz kabineta tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića", rekli su izvori Pobjede iz MVP.

Početkom juna, kako kažu sagovornici Pobjede, Komisija za žalbe poništila je oglas za referenta u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji, po žalbi Momčila Dragovića, službenika sa skoro četiri decenije staža u državnim organima.

Komisija je konstatovala brojne nepravilnosti i nepoštovanje pravilnika koji uređuje postupak internog oglasa.

"Namjera mlade savjetnice u Ambasadi u Sloveniji Ane Zeković da kao vozač tamo bude raspoređen izvjesni Nermin Kastrat tada je i realizovana, ali je upućen po ugovoru, s obzirom na to da je Dragović podnio žalbu", naglašavaju naši izvori.

Prema njihovim riječima, ovakvim postupcima Komisija je zaobilazila pravilnike po kojima je trebalo da postupa, a odluke je sprovodila podsekretarka za pravna pitanja Dragana Garbin.

"U obrazloženju rješenja Komisije za žalbe u slučaju Dragovića, pored ostalog, navodi se da odluka Radulovićeve komisije ne sadrži razloge zbog čega je jedan kandidat bolji od drugoga. Komisija ministra Radulovića radila je na veoma negativnoj selekciji kadrova i urušavanju diplomatske profesije", kategoričan je jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede iz MVP-a.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.