Picula: Crna Gora stagnirala u prethodnom periodu: Varhelji: Očekujemo rezultate od nove vlade

Predstavljen izvještaj o Crnoj Gori u Evropskom parlamentu

Picula: Crna Gora stagnirala u prethodnom periodu: Varhelji: Očekujemo rezultate od nove vlade

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kazao je da su prošlogodišnja dešavanja u Crnoj Gori obilježile političke blokade i stagnacija na evropskom putu. On je ponovio stavke iz izvještaja u kojima se navodi da nije bilo napretka u pravosuđu, kao i da je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala bio ograničen. Podsjetio je i na direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na događanja u državi.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula ipak je ocijenio da je  Crna Gora predvodnik politike proširenja u praksi i da se to se ne smije zanemariti. Proteklu godinu obilježile su političke blokade i stagnacija na EU putu. Deset godina pregovaranja, ali nijedno poglavlje nije zatvoreno pet godina- rekao je Picula i istakao da je za ispunjavanje mjerila za poglavlja 23 i 24 potreban pregovarački tim, jer u prethodnom periodu pregovaračka struktura nije bila funkcionalna.

On je ponovio stavke iz izvještaja u kojima se navodi da nije bilo napretka u pravosuđu, kao i da je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala bio ograničen.

Podsjetio je i na direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na događanja u državi.

Najodgovornijima za proces želim puno uspjeha kako bismo Crnogorke i Crnogorke ubrzo mogli poizdraviti kao članove Evropske unije - zaključio je Picula.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji je kazao da se Evropa suočava sa neizvjesnim vremenima zbog rata uz Ukrajini.

U promjenljivom geopolitičkom kontekstu naš prioritet je i dalje ZB. Više nego ikad želi uvesti ovaj region u EU: Evropa ne prestaju Zagrebu ili Budempešti, nego i ZB pripada Evropi. Sada treba raditi brzo i sa potpunom posvećenošču i voljom institutcija - rekao je Varhelji.

Otvorene su prilike onima koji žele ubrzati reforme i koji pokazuju posvećenost, a to je nešto s čime se Crna Gora mora suočiti. Nova vlada je zacrtala prioritet, put ka EU. Spremni su preuzeti na sebe reforme jer to žele građani. Nadamo se da će Crna Gora očuvati usklađenost sa vanjskom politikom EU što znači da moramo uključiti i druge evropske partnere u mehanizme kako bi se ublažile ekonomske posljedice rata. EU je i dalje glavni partner Crne Gore - rekao je Varhelji.

Crna Gora, kako je istakao, zaostaje kad je riječ o sprovođenju projekata koje EU fiannsira što znači da u upravna tijela treba zaposliti ljude koji će raditi na sprovođenje tih programa.

Regionalna saradnja je od ključne važnosti na putu ka EU i ona će ojačati prilike koje se pruđaju Crnoj Gori. Od nove vlade očekujemo jačanje povjerenja u institucije, pokretanje međustranačkog dijaloga. Sledeći mjeseci su ključni, prije poglavlja 23 i 24 se nijedno poglavlje neće zatvoriti - rekao je Varhelji.

Izvor Pobjeda 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.