Damjanović - Santander: Javna sredstva ulagati na optimalan način
Foto:Gov.me

Damjanović - Santander: Javna sredstva ulagati na optimalan način

Odgovorna socijalna politika je u fokusu ove Vlade i Mnistarstva finansija (MF), koje podstiče i podržava realno i ciljano planiranje mjera u toj oblasti. To je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović prilikom današnjeg susreta sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom.

Santander je naglasio važnost ulaganja u ljudski kapital, kao i da je efektivan i efikasan sistem socijalne zaštite neophodan uslov za pravičan razvoj, podsjećajući na dosadašnje slabosti sistema.

"UNICEF se raduje nastavku saradnje s Ministarstvom finansija. Danas smo dogovorili da ćemo nastaviti da radimo da bismo obezbijedili da se javna sredstva ulažu na optimalan način, a da bismo osigurali pozitivne promjene u životu djece i porodica, fokusirajući se na najranjivije grupe", rekao je Santander.

Damjanović je, kako je saopšteno, istakao da Crna Gora ne izdvaja malo novca za socijalna davanja u odnosu na godišnji budžet i bruto-domaći proizvod (BDP), ali je problem što nema dobru politiku targetiranja onih kojima je pomoć najpotrebnija. 

"Socijalna politika u oblasti prava djeteta je najosjetljiviji segment, a najvidljiviji kada ima problema. Pokušaćemo da, uz punu podršku UNICEF-a, napravimo iskorak jer uočavamo slabosti koje se ponavljaju kao opomena i u izvještajima za Crnu Goru", saopštio je Damjanović.

On je napomenuo da će Vlada nastaviti dodjelu dodataka za djecu i isplatu za sve njih do punoljetstva, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukazujući da prema postojećem rješenju i najbogatiji slojevi stanovništva imaju pravo na ovu socijalnu podršku.

Sagovornici su saglasni da naredni korak bude formiranje tima, koji će prepoznati prioritete i zajedno raditi na bržem ostvarivanju rezultata.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.