Rojters: Evropska unija se privremeno vraća na ugalj

Rojters: Evropska unija se privremeno vraća na ugalj

Evropska unija vratiće se privremeno na ugalj kako bi se izborila sa sve manjim količinama ruskog gasa, potvrdio je izvor EU za Rojters, pošto su problemi na tržištu gasa i rastuće cijene pokrenule trku za alternativnim gorivima.

Evropa će se privremeno okrenuti alternativama u vidu fosilnih goriva, kako bi se nadomjestio ruski gas u svjetlu akcija predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali ti potezi neće dugoročno ugroziti ciljeve kada je riječ o klimatskim promjenama, istakao je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Vršilac dužnosti direktora za međunarodna pitanja i klimatske promjene u Evropskoj komisiji Elina Bedram rekla je na skupu „Afrika enegregski forum“ da nezakonita invazija Rusije u Ukrajini za posljedicu ima vanrednu situaciju u Evropi.

"Sa ovim odmetničkim ponašanjem Putinove administracije i Gasproma, koji iznenadno smanjuje protok gasa, sprovodimo veoma važne mjere, ali sve su privremene", naglasila je Bedram, aludirajući na korišćenje uglja.

Količine gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 smanjene su na 40 odsto, što produbljuje energetsku krizu, navodi Rojters.

Da bi se izborila sa nedostajućim količinama gasa, Međunarodna energetska agencija saopštila je da Evropa mora da zamijeni ruske zalihe energije iz obnovljivih izvora, uključujući nuklearnu energiju.

Direktor te agencije Fatih Birol upozorio je da će Rusija nastaviti da nalazi izgovore da smanji količine gasa ili da ga potpuno obustavi kako se zima približava prenosi N1.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.