Svi zapisnici o radu biračkih odbora ubuduće će se objavljivati  na web stranicama opštinskih izbornih komisija

Svi zapisnici o radu biračkih odbora ubuduće će se objavljivati na web stranicama opštinskih izbornih komisija

Radi daljeg unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa međunarodnim izbornim standardima, Državna izborna komisija je uz podršku ODIHR-a izmjenila više izbornih propisa , saopštila je Državna izborna komisija.

U cilju dalje tranparentnosti izbornog postupka, Državna izborna komisija je propisala da se svi zapisnici o radu biračkih odbora ubuduće objavljuju na web stranicama opštinskih izbornih komisija u opštinama gdje se održavaju izbori. Na taj način svi zainteresovani politički subjekti, ali i građani imaće uvid u najznačajniji dokument koji se tiče rada biračkog odbora. 
Podzakonskim aktima koji su mijenjani i dopunjavani precizirano je da se posmatračima omogućava da prisustvuju praćenju rada organa za sprovođenje izbora i prije otvaranja biračkog mjesta.

To znači da posmatrači mogu prisustvovati i pripremnim radnjama na otvaranju biračkog mjesta. Dosadašnjim odredbama ovo pitanje nije bilo precizirano, te se izmjenama nedvosmisleno propisuje da je birački odbor dužan omogućiti prisustvo posmatrača i ovoj fazi izbornog postupka. 
U cilju preciziranja na koji način se ostvaruje uvid u izborni materijal i u cilju dosljedne i ujednačene prakse, Državna izborna komisija je propisala da se zahtjev za uvid u izborni materijal podnosi neposredno nadležnoj izbornoj komisiji u pisanoj formi. Na taj način izbjegava se svaka proizvoljnost u tumačenju koji je preduslov da bi se ostvario uvid u izborni materijal.

Kako navode, usvojen je i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi Državne izborne komisije.

"Ubuduće će Služba DIK-a biti podijeljena na dvije organizacione jedinice, a predviđeno je da ima 22 izvršioca. Na taj način biće kadrovski ojačana, što je takođe jedna od preporuka međunarodnih organizacija koje su pratile izbore", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.