Demokrate i republikanci zajedno u Senatu predstavili nacrt zakona o oružju
Senat SAD

Demokrate i republikanci zajedno u Senatu predstavili nacrt zakona o oružju

Američki senatori, predstavnici obje stranke, predstavili su nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

Ovaj tekst "koji podržavaju članovi obje stranke je korak naprijed i spasiće živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban“, rekao je Čak Šumer, vođa demokrata u Senatu.

Poslanici su rekli da će vjerovatno prvo proceduralno glasati o paketu u utorak uveče, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi (znak za uzbunu) i porodičino nasilje.

"Vjerujem da ćemo ove nedjelje donijeti zakon koji će postati najznačajniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres usvojio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak", kazao je senator Kris Marfi, vodeći demokrata u pregovorima.

"Ovaj dvostranački zakon o bezbjednosti oružja je napredak i spasiće živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Šumer, vođa većine u Senatu.

Šumerov republikanski kolega, vođa manjine Mič Mekonel, opisao je zakon kao "paket zdravog razuma" u izjavi u kojoj obećava vlastitu podršku.

Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomerno podijeljen, za usvajanje zakona trebaće podršku najmanje 10 republikanaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.