Holandski sud ne priznaje razgovore sa Sky aplikacije kao dokaz, oslobođen optuženi
Ilustracija

Sud traži informacije o hakovanju telefona od strane policije

Holandski sud ne priznaje razgovore sa Sky aplikacije kao dokaz, oslobođen optuženi

Holanski sud oslobodio je optuženog za trgovinu narkoticima ne uvažavajući kao dokaz razgovore sa aplikacije Sky, prenose holandski mediji. Kako je holandski Crimesite pisao prošlog mjeseca, 17. decembra 2020. sud u Parizu je dao ovlašćenje da se "upadne" u telefone svih Sky ECC korisnika preko Sky ECC servera u Roubaixu. Nakon toga, holandska, belgijska i francuska policija mogle su da čitaju poruke uživo od korisnika Sky ECC-a u periodu od 15. februara 2021. do 9. marta 2021. godine.

Sud u Hagu oslobodio je osumnjičenog za organizovanu trgovinu lakim drogama u očekivanju daljih informacija Državnog tužilaštva o korištenju informacija koje je policija hakovala sa Sky ECC telefona. Postavlja se pitanje da li se Sky chatovi mogu koristiti u ovom slučaju jer je 2021. godine Sky ECC istraga utvrdila da je istražni sudija utvrdio da se krekovani četovi mogu pretraživati ​​samo za vrlo teška krivična djela koja šokiraju pravni poredak. Teške droge su uključene, ali ne i lake droge, piše holandski Crimesite.

Kako je policija uspjela da hakuje telefone korisnika Sky ECC-a još uvijek je u velikoj mjeri misterija. Sve više informacija izlazi. U dva velika slučaja trgovine kokainom, osumnjičeni su od tada pušteni jer nadležni sudovi žele da znaju više o hakovanju od strane policije i da li je policija poštovala zakon. Haški sud sada ima novi problem u vezi s hakovanjem aplikacije Sky ECC. Osumnjičeni je sada takođe pušten na slobodu jer sud želi saznati više o korištenju dokaza Sky-a, odnosno o pretraživanju milijardi chatova svih korisnika Sky-a.
 

Lista 

Policija je 2020. godine pribavila veliku kolekciju kompjuterskih podataka koji sadrže krekovane četove svih korisnika Sky ECC-a. Policija nije smjela samo bježati u komunikaciji sa nesumnjivim korisnicima, jer zapravo mora postojati konkretna sumnja. Ovaj uslov je doveo do odmeravanja interesa od strane sudije: s jedne strane, policija mora da istražuje teška krivična dela, a s druge, postoje zakonski sporazumi i osnovna prava u vezi sa privatnošću građana. Stoga je 2021. dogovoreno da nadzorni sudija vrši nadzor. Istražni sudija je propisao kako bi kriminalistički odsjek mogao pretražiti te milijarde razgovora. Dozvoljeno je traženje indicija kriminalnih organizacija koje se bave vrlo teškim krivičnim djelima, na primjer (prijetnja) likvidacijama ili terorističkim napadima, te trgovinom kokaina ili ekstazija velikih razmjera. Organizovani šverc lakih droga ne nalazi se na spisku krivičnih djela koji sastavlja istražni sudija.

Do sada su krekovani chatovi bili dostupni samo u tužbama o ovim vrlo teškim zločinima koji 'šokiraju vladavinu prava'.

Kafići

Pred sudom u Hagu je u toku postupak protiv osumnjičenog kod kojeg je u njegovom automobilu i kući u februaru 2022. pronađena zaliha hašiša i trave. Kao dokaz, Državno tužilaštvo je uvelo i Sky dokaze protiv njega. Čovjek je navodno snabdio kafiće i slao razgovore o tome s jednim Sky ECC nalogom. Prema mišljenju javnog tužioca, to pokazuje da je muškarac organizovano trgovao lakim drogama. Kako je to moguće, pitao je sud prošle sedmice advokat Sander Jansen. Jer trgovina lakim drogama se ne nalazi na spisku krivičnih djela istražnog sudije od 2021. godine. Jansen je zbog toga zatražio od Državnog tužilaštva da pokaže sudu ovlašćenja istražnog sudije i javnog tužioca za korišćenje Sky chat-a u ovom slučaju lakih droga. Državno tužilaštvo je prvobitno odbilo da to učini.


Zatraženo saslušanje inspektora

Sud je sada odlučio da javni tužilac ipak mora dostaviti ova dokumenta. Osumnjičeni je pušten. Advokat Jansen naziva "nezakonitim" to što su Državno tužilaštvo i istražni sudija u ovom slučaju očigledno zajednički utvrdili da sami mogu da prilagode prethodno određena pravila o korišćenju Sky chat-a.

"Vidim zabrinjavajući trend da se u krivičnim postupcima, posebno kada postoje dokazi iz EncroChat-a ili Sky ECC-a, poštovanje Zakonika o krivičnom postupku čini sve manje važnim. Čini se da cilj opravdava sredstva. U svakom slučaju, ovaj slučaj lakih droga može zahtijevati da krivičnopravna strana slučaja bude u redu", kazao je Jansen.

 Janssen je takođe tražio da sasluša detektiva kao svjedoka o korištenju Sky chata u ovom slučaju lakih droga. Sud je privremeno odbio taj zahtjev. Prvo, sud želi da pročita ovlašćenja o toj dozvoli.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.