BiH pozvana na madridski samit NATO-a
Ilustracija

BiH pozvana na madridski samit NATO-a

Iako BiH nije članica NATO-a, Sjevernoatlantski savez je tu državu odavno prepoznao kao ključnog partnera na Balkanu, a naročito u vrijeme ruske agresije u Ukrajini, prenosi Klix.ba.

Bosna i Hercegovina (BiH), kao država partner, pozvana je na predstojeći NATO samit koji će biti održan u Madridu 29. i 30. juna.

Delegaciju BiH će predvoditi ministar odbrane Sifet Podžić, a samit će okupiti lidere NATO-a koji će u glavnom gradu Španije razgovarati o važnim pitanjima sa kojima se Alijansa suočava.

Iako BiH nije članica NATO-a, Sjevernoatlantski savez je tu državu odavno prepoznao kao ključnog partnera na Balkanu, a naročito u vrijeme ruske agresije u Ukrajini, prenosi Klix.ba.

Dvodnevni skup u Madridu odrediće strateški smjer NATO-a za sljedeću deceniju i više, osiguravajući da Alijansa nastavi sa prilagođavanjem svijetu koji se mijenja i da milijardu ljudi, koliko stanovnika broje članice, čuva na sigurnom.

Samit je sazvan sa ciljem da se osigura da NATO nastavi ispunjavati svoju ključnu svrhu i najveću odgovornost, a to je osiguravanje kolektivne odbrane za svoje članice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem u maju, kazao je da je BiH cijenjen partner za NATO.

"Podržavamo vaš suverenitet i integritet i ostajemo posvećeni euroatlantskim aspiracijama. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važnija je nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog utjecaja u regiji", rekao je Stoltenberg.

Uoči samita u Madridu, Stoltenberg je kazao da će NATO proglasiti da Rusija više nije partner, nego prijetnja po sigurnost, mir i stabilnost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.