Objavljena lista voća i povrća sa najviše pesticida
ilustracija

Objavljena lista voća i povrća sa najviše pesticida

Ovo doba godine ljepše je i zbog raznovrsnih sočnih plodova prirode, ali to obilje ujedno nosi i opasnost – zatrovanost pesticidima.

Koje voće i povrće zapravo ima najviše ovih supstanci, nedavno je otkrila nutricionistkinja Ana Petrović na svom Instagramu.

Kako izdvaja Petrović, na prvom mjestu među voćkama i povrćkama sa najviše pesticida su – jagode. Zatim ide spanać, pa jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir, celer.

S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće sa najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, špargla, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.

Petrović napominje i koliko je sve to opasno.

„Nepravilna primjena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih. Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posljedice na nervni sistem“, istakla je Petrović.

Ona govori i šta je alternativa.

„Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti, ili kupovina namirnica od provjerenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju. Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem djelu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća“, zaključuje Petrović.Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Zadovoljna.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.