Zagađenje ugljem na Zapadnom Balkanu i dalje ogromno i smrtonosno
Ilustracija

Zagađenje ugljem na Zapadnom Balkanu i dalje ogromno i smrtonosno

Termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu kršile su tokom prethodne godine zakonodavstvo o zgađenju vazduha emitujući pet puta više sumpor dioksida i 1,8 puta više prašine nego što je dozvoljeno Ugovorom o energetskoj zajednici

 

Ovi alarmantni podaci navode se u izvještaju koji je objavila CEE Bankwatch mreža uz napomenu da se ovo dešava već četiri godine za redom.Stupanje na snagu novih zakonskih standarda 1. januara 2018. trebalo je da donese smanjenje smrtonosnog zagađenja. Izvještaj je, međutim,  pokazao da su emisije prašine iz postrojenja na ugalj koja su uključena u nacionalne planove za smanjenje emisija Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije porasle u odnosu na prethodne godine.

Najviše sumpor dioksida u regionu ponovo je emitovala fabrika uglja Ugljevik, a najveći zagađivač prašinom u 2021. godini je Termoelektrana Gacko.

Fabrika na ugalj Pljevlja u Crnoj Gori također je prekršila Ugovor o energetskoj zajednici radeći više od 20.000 sati od januara 2018. bez ulaganja u kontrolu zagađenja.

Najveći emiter sumpor dioksida u Srbiji bio je Kostolac B.Kosovo također bilježi visoku emisiju zagađivača. Najveći problem je prašina koja je bila 4,25 iznad nacionalnog limita.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.