Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje
Foto: Reuters

Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Južna Koreja lansirala je svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade, pokazuju snimci objavljeni na televiziji, nekoliko mjeseci posle neuspjelog prvog pokušaja u oktobru, javila je agencija AFP.

Korejska raketa za lansiranje satelita, na tečno gorivo od 200 tona, zvanično nazvana Nuri, poletjela je sa poligona Geheung u 16h po lokalnom vremenu (9 po srednjeevropskom vremenu).

Komentator je rekao „"izgleda da sve ide po planu“. Zvanično će rezultati biti saopšteni kasnije danas.

U prvom pokušaju u oktobru, probni teret stigao je do željene visine od 700 kilometara, ali nije ušao u orbitu, zato što je motor treće faze rakete pregorio ranije nego što je planirano, prenosi agencija AP.

Ukoliko današnje lansiranje bude uspješno, Južna Koreja će postati deseta zemlja na svijetu koja je lansirala satelit u svemir sopstvenom tehnologijom.

Južna Koreja, deseta najveća svjetska privreda, glavni je snabdijevač poluprovodnika, automobila i pametnih telefona na svjetskim tržištima. Međutim, njen svemirski program kaska za njenim azijskim susjedima Kinom, Indijom i Japanom.

Susjedna Sjeverna Koreja je postavila svoje prve satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. odnosno 2016. mada nema dokaza da je i jedan od njih ikada emitovao slike iz svemira ili slao podatke nazad u zemlju. Sjeverna Koreja je zbog lansiranja tih satelita dobila ekonomske sankcije UN, zato što je to smatrano kao prikriveno testiranje zabranjene tehnologije raketa dugog dometa.

Južna Koreja je od početka devedesetih poslala niz satelita u svemir, ali sve sa lansirnih poligona u inostranstvu ili raketom izgrađenom stranom tehnologijom. Ona je 2013. prvi put uspješno lansirala satelit sa svog terena, ali prva faza lansirne rakete proizvedena je u Rusiji.

Uspješno lansiranje bi podstaklo rastuće svemirske ambicije Južne Koreje, ali takođe dokazalo da ona raspolaže ključnim tehnologijama za izgradnju sistema nadzora baziranog u svemiru i većih raketa u vrijeme neprijateljstava sa rivalskom Sjevernom Korejom, smatraju neki stručnjaci, prenosi AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.