Makron razgovara s budućim političkim snagama u parlamentu
Emanuel Makron

Makron razgovara s budućim političkim snagama u parlamentu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron čija centristička koalicija Zajedno (Ensemble) nije osvojila apsolutnu većinu na nedavno održanim parlamentarnim izborima, danas i sutra će u Jelisejskoj palati primiti buduće političke snage koje će imati svoje poslaničke grupe u novom sazivu parlamenta, prenio je list Mond (Le Monde).

Prema konačnim rezulatima izbora, Makronovi centristi su osvojili najviše poslaničkih mjesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mjesta. Na drugom mjestu je ljevičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mesto, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine) dobila je 89 mjesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 poslanika.

Makronovo okruženje navelo je da je cilj razgovara danas i sutra dijalog o neophodnim promjenama za zemlju.

"Smisao sastanaka sa političkim snagama su dijalog i razmjena za viši interes nacije i pronalazak rješenja za francuski narod“, dodalo je okruženje predsjednika Francuske.

Za danas su najavljeni odvojeni sastanci Makrona sa predstavnicima Republikanaca, Socijalističke partije i Nacionalnog okupljanja.

Francuski mediji su ocijenili da Makron, predstavljen kao veliki gubitnik parlamentarnih izbora, treba brzo da reaguje dok ne bude uhvaćen u vrtlog međunarodnih obaveza kao što su predstojeći važni sastanci, samiti Evropske unije i NATO-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.