Temeljni ugovor u četvrtak na Vladi, počinju završni razgovori sa SPC
Dritan Abazović, Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije

Temeljni ugovor u četvrtak na Vladi, počinju završni razgovori sa SPC

Vlada Crne Gore će na sjednici u četvrtak, 23. juna, usvojiti informaciju o Temeljnom ugovoru koji treba da bude potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a danas će se ta informacija naći na Komisiji za ekonomsku politiku i finansije, odnosno KEP-u, nezvanično saznaje "Dan" iz dobro obaviještenih izvora.

Informaciju o Temeljnom ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a ministrima će je predstaviti ministar Marko Kovač.

Prema saznanjima "Dana", odmah nakon što informacija o Temeljnom ugovoru "prođe" Vladu, pristupiće se završnim razgovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom i konačnom dogovoru. Izvori "Dana" tvrde da bi do kraja juna trebalo da se završi usaglašavanje teksta, a onda bi bio dogovaran termin za potpisivanje Temeljnog ugovora.

Ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisaće crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije.

Inače, Abazović je juče rekao da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti ubrzo okončano.

"Cilj Vlade je obezbjeđivanje što šireg konsenzusa o Temeljnom ugovoru. Ko god može da pomogne da se unaprijedi tekst Temeljnog ugovora, dobrodošao je. To pitanje ćemo vrlo brzo završiti, na način koji predviđaju Ustav i zakoni, i nadamo se da će Temeljni ugovor biti prihvaćen u širem konsenzusu. Treba da idemo dalje, čekaju nas druge obaveze", rekao je Abazović.

Na drugoj strani, ostaje otvoreno pitanje šta će uraditi ministri iz Socijaldemokratske partije, koji su u posljednje vrijeme krenuli u pravu kampanju protiv Srspke pravoslavne crkve, a naročito ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, kojeg u kuloarima već nazivaju "ministrom crkvenih poslova i odbrane od srpske agresije na Crnu Goru".

No, kuloari su jedno, a zbilja nešto sasvim drugo i sasvim je jasno da je Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve definitivno kamen spoticanja i nove manjinske vlade, što je pokazala i polemika na nedavnoj sjednici između premijera Dritana Abazovića i ministara iz SDP-a.

I dok Raško Konjević smatra da pitanje Temeljnog ugovora nije trebalo da se nađe na dnevnom redu, pogotovo ne po hitnom postupku, Krivokapić je uobičajeno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi govorio kao "Crkvi Srbije", koja je u Crnoj Gori nelegalno i da zato ne može ni da postoji Temeljni ugovor.

 Krivokapić je ocijenio da informacija o Temeljnom ugovoru ni metodološki nije informacija i dodao da ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve.

On je kazao da naziv Temeljni ugovor postoji samo za državne subjekte, a "Crkva Srbije jeste državni subjekt, i to nelegalni u tom smislu, državnom smislu, i ne može imati Temeljni ugovor".

"Država je međunarodni subjekt i ona registruje crkvu i priznaje crkvu", naveo je Krivokapić.

Na to je reagovao potpredsednik Vlade i ministar Vladimir Joković, naglasivši da on kao Srbin ne dozvoljava da iko govori "Crkva Srbije".

"Govoriti "Crkva Srbije" je igranje sa Crkvom", kazao je Joković odgovarajući Krivokapiću.

Rekao je i da će SNP istrajati na temi Temeljnog ugovora sa SPC.

Očekuje se da će i naredna sjednica Vlade biti veoma zanimljiva i da će se polemika između SDP-a i ostatka Vlade nastaviti.

Abazović: Da se dogovorimo ili da se razilazimo

Abazović, koji je do sada više puta izjavljivao da je pitanje Temeljnog ugovora za njega gotova stvar, ali da se to pitanje previše politizuje, ponovio je da je ovaj dokument identičan sa ugovorima koje Crna Gora ima sa drugim vjerskim zajednicama i da ne može da bude iznad Ustava i zakona.

"Problem ne postoji ni u jednom segmentu. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama i ne može da bude iznad Ustava i zakona", kazao je Abazović.

Istakao je da je taj ugovor legitimisanje međusobnih obaveza i prava.

"Ovdje nema nikakvih obećanja, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem: ono što ovaj čovek kaže ili potpiše, on će uložiti i zadnji atom da se to i sprovede u djelo. Ako to podrazumijeva da nemamo više saradnju, vrijeme je da se pozdravljamo", poručio je Abazović na sjednici, prenio je portal RTCG.

On je naglasio da Temeljni ugovor sa SPC za njega nije problematično pitanje.

"Ako zbog toga treba da se razdvojimo ja sam tu, i to treba da učinimo javnim i glasnim", rekao je Abazović i dodao da želi da se odluke donose i da se rješavaju otvorena pitanja.

Ugovor već usklađen?

Prema nezvaničnim informacijama, Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC već je usklađen i samo treba da prođe formalnosti na Vladi Crne Gore. Izvori Dan-a smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći i za dvije nedjelje. Ima i onih koji misle da ga tek treba uskladiti, ali da to neće biti problematično.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.