Mađarska ponudila rutu za tranzit žitarica
Ilustracija

Mađarska ponudila rutu za tranzit žitarica

Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za ukrajinski izvoz žitarica, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. "Ponudili smo teritoriju Mađarske, da bismo olakšali prolazak bilo kakvih pošiljki hrane namijenjenih različitim djelovima svijeta iz Ukrajine, uglavnom u jsevernu Afriku ili na Bliski istok", rekao je Sijarto.

Sijarto, koji je taj predlog iznio na sastanku ministara spoljnih poslova EU, nije precizirao količinu žitarica koju bi Ukrajina mogla da izveze preko Madjarske, ali je dodao da bi mogla biti uspostavljena dva logistička čvorišta na njenoj istočnoj granici, prenosi RSE.

"Dakle, u slučaju da se bilo koja vrsta žitarica ili drugih proizvoda izvozi iz Ukrajine na Bliski istok ili sjevernu Afriku preko Mađarske, to bi moglo da se desi brzo“, rekao je Sijarto.

"Pristup železnicom lukama u jugoistočnoj Evropi je brz iz Mađarske“, rekao je mađarski šef diplomatijie.

Mađarska je ponudila i transportne kapacitete za ukrajinsko žito.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.