Izraelski lideri najavili raspuštanje Vlade, izbori krajem oktobra
Foto: Reuters

Izraelski lideri najavili raspuštanje Vlade, izbori krajem oktobra

Vlada Izraela će podnijeti predlog zakona o raspuštanju parlamenta (Kneseta) naredne nedelje, čime će se okončati i njen mandat i biće raspisani novi izbori, navedeno je popodne u dramatičnom zajedničkom saopštenju izraelskog premijera Naftalija Beneta i ministra spoljnih poslova Jaira Lapida.

Benet i Lapid će se u 20 sati po lokalnom vremenu obratiti javnosti.

Posle raspuštanja parlamenta (Kneseta) Lapid će postati premijer prelazne vlade dok nova ne položi zakletvu.

Izraelski mediji javljaju da bi se novi izbori mogli očekivati krajem oktobra.

Benet i Lapid su u saopštenju naveli da su "iscrpli sve pokušaje da stabilizuju koaliciju".

Izraelski premijer je nastojao da očuva krhku koaliciju od osam raznolikih partija od kako je 36. vlada Izraela položila zakletvu prije godinu dana. Ona je ostala bez većine u Knesetu još prije dva mjeseca.

U njoj su ljevičarske, desničarske i partije centra, te prvi put u istoriji Izraela jedna mala arapska islamska stranka.

Neke od njih podržavaju okončanje okupacije palestinskih teritorija osvojenih u ratu 1967. godine, a druge se protive palestinskoj nezavisnosti.

Novi izbori biće peti u roku od tri godine i moglo bi se desiti da se dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu, sada vođa opozicije, vrati na tu funkciju, navodi AP.

Od 2019. do 2021. godine u Izraelu je održano četiri ciklusa parlamentarnih izbora i to su uglavnom bili referendumi o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za korupciju. Netanjahu poriče sve optužbe.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud ponovo biti najjača pojedična stranka, ali je nejasno da li će biti u stanju da dobije podršku većine poslanika da obrazuje novu vladu.

Benetova vlada je uspjela posle niza izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika da izdejstvuje usvojanje prvog nacionalnog budžeta posle nekoliko godina i da se suprotstavi širenju zaraze korona virusom.

Uprkos tome koalicija oslabljena jer se nekoliko članova Benetove desničarske partije protivilo kompromisima da se održi.

Moglo bi se očekivati da raspuštanje Kneseta baci sijenku na predstojeću posjetu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.