Protesti protiv ustavnog referenduma u Tunisu
Foto: Reuters

Protesti protiv ustavnog referenduma u Tunisu

Stotine demonstranata protestovale su u gradu Tunisu protiv ustavnog referenduma koji je raspisao predsjednik države Kais Sajid, prenosi francuska TV mreža Frans24.

Demonstranti su uz jak nadzor policije prošli kroz centar Tunisa.

Protest je organizovao Front spasa, koalicija koja uključuje i umjerenu islamističku partiju Enahda, najveću partiju u parlamentu koji je Sajid raspustio u martu.

Demonstracije protiv referenduma održane su i juče, a na njih je pozvala Slobodna ustavna partija. Dva dana ranije, veliki radnički sindikat održao je štrajk zbog vladinog plana za ekonomske reforme.

Glavne političke partije u Tunisu najavile su bojkot referenduma. Šef ustavnog odbora Tunisa rekao je da će predsjedniku Sajidu sutra predati novi nacrt ustava, koji je nazvao demokratskim.

Oni koji se protive referendumu smatraju da bi novi ustav samo dodatno učvrstio Sajidovu vlast. Predsjednikove pristalice kažu da se on bori protiv elite, čije su nesposobnost i korupcija osudile Tunis na deceniju političke paralize i ekonomske stagnacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.