Korak unazad za Makrona: Francuski predsjednik izgubio većinu u parlamentu
Emanuel Makron

Preliminarni rezultati izbora

Korak unazad za Makrona: Francuski predsjednik izgubio većinu u parlamentu

Centristi francuskog predsjednika Emanuela Makrona izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora, rezultati su izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ukoliko to bude zvanično potvrđeno, to će biti veliki korak unazad za francuskog predsjednika, koji će morati da sklapa dogovore i saveze za sprovođenje svojih reformi tokom narednih pet godina predsjedničkog mandata.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) osvojila je između 200 i 260 mjesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mjesta u parlamentu.

Na drugom mjestu je ljevičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes), sa 150 do 200 poslaničkih mjesta.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobiće od 60 do 100 mesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

Francuski mediji su ranije prenijeli da u slučaju da vladajuća koalicija osvoji relativnu većinu, to bi značilo da je dalje najbrojnija u parlamentu ali bi morala da sklapa saveze i dogovore za određene predloge zakona.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, posle ponovnog izbora socijalističkog predsjednika Fransoa Miterana, socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.