Rusija protjeruje francuskog diplomatu
Ilustracija

Rusija protjeruje francuskog diplomatu

Savjetnik za kulturu u francuskoj ambasadi u Rusiji zamoljen je da napusti tu zemlju, prenio je francuski radio Frans enfo, pozivajući se na diplomatske izvore koji su naveli da ta odluka znači da je Francuska sada za Rusiju u "taboru neprijateljskih zemalja".

Francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gdje mu je saopšteno da se njegovom savjetniku za kulturu neće obnoviti akreditacija i da diplomata mora da napusti rusku teritoriju prije 17. jula.

Ruske vlasti francuskog diplomatu Fabrisa Rusoa optužuju da je uspostavio skrivene šeme finansiranja za jedan nezavisni informativni sajt koji je sada zabranjen u zemlji, kao i za udruženje Memorijal, koje je nedavno raspustilo rusko pravosuđe.

Memorijal, koji je dugo dokumentovao zločine iz doba staljinizma i branio ljudska prava u Rusiji, sada je zabranjen u toj zemlji.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, radio Frans enfo je prenio da je Francuska zaista učestvovala u finansiranju Memorijala, ali na potpuno legalan i transparentan način.

Slučaj sa diplomatom dolazi nekoliko dana poslije posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Kijevu, dodao je francuski radio.

Frans enfo je podsjetio da je krajem maja Moskva najavila protjerivanje 34 francuskih diplomata kao odgovor na francusko protjerivanje 41 Rusa u aprilu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.