Holandski premijer se izvinio veteranima iz Srebrenice, uručena im i bronzana medalja časti

Holandski premijer se izvinio veteranima iz Srebrenice, uručena im i bronzana medalja časti

Holandska vlada, sa premijerom Markom Ruteom na čelu, izvinila se stotinama bivših vojnika poslatih u Srebrenicu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su holandske trupe bile nedovoljno opremljene da, kako je rekao, "zaustave masakr" i da je od njih traženo da izvrše "nemoguć zadatak", prenosi Rts pisanje BBCija.

Ranije su holandske vlasti insistirale na krivici Ujedinjenih nacija, jer navodno nisu pružile vazdušnu podršku.

Ipak, govoreći pred veteranima u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji u subotu, Rute je pripadnicima mirovnih snaga "Dutchbat III" rekao da njihova oprema i vojna podrška koju su dobili tokom misije u Srebrenici nisu bili adekvatni.

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima mirovnih snaga. Svima vama ovdje i onima koji danas nisu sa nama, sa najvećim mogućim uvažavanjem i poštovanjem za način na koji ste nastavili da pokušavate da uradite pravu stvar, pod veoma teškim okolnostima, čak i kada to zaista više nije bilo moguće", rekao je Rute veteranima.

Pored izvinjenja, vojnicima koji su služili u Srebrenici uručena je i bronzana medalja časti.

Ceremonija je održana posle izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu holandskog bataljona.

Holandski premijer Vim Kok podnio je ostavku 2002. kada su oštro kritikovane holandske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.