"Srbija proizvodi dovoljno pšenice za cijeli Balkan"

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će žetva pšenice početi za desetak dana i da očekuje rod od tri miliona tona.

"Mi proizvedemo dva, dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali šta sad treba da zbog velike tražnje za izvozom ostanemo bez pšenice i brašna u Srbiji. To bi bila katastrofa. Naša proizvodnja je dovoljna za cio Balkan. Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona za sve što joj je neophodno. Ako vam kažem da ćemo imati do 3,2 miliona tona sa prelaznim zalihama, imaćemo za dvije i po Srbije sledeće godine pšenice, ali moramo biti budni", rekao je Nedimović za RTS.

On je opovrgao tvrdnje da je trenutno 900.000 tona pšenice starog roda u silosima i naveo da su zalihe do 500.000 tona.

Nedimović je istakao da je Vlada Srbije u četvrtak donijela odluku o tromjesečnim kvotama za izvoz pšenice, zbog lakšeg planiranja logistike.

On je naveo da su veliki zahtjevi za izvoz ove žitarice i da je jedna arapska zemlja tražila da joj u jednoj isporuci izvezvezemo 240.000 tona.

"To je pola onoga što imamo do nove žetve. Odgovorili smo da prvo vidimo kolika nam je nova proizvodnja. Postoje ove kvote, mogu da se uklapaju", rekao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je naveo da su troškovi proizvodnje pšenice ove godine povećani za 60 do 70 procenata, ali i da je zarada znatno veća.

"Na produktnoj berzi u Novom Sadu je u petak kilogram pšenice koštao 38 dinara, a prošle godine je cijena u žetvi bila 21 dinar. Na prinos od pet tona po hektaru, a biće i viši naročito u Vojvodini, profit neće biti manji od 800 eura, a to je skoro dva puta više nego prošle godine. To je profit kod onih koji imaju svoju zemlju, a ako se uzima u zakup, onda taj profit pada", rekao je Nedimović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.