Šolc: EU bi trebalo bi da pojednostavi pristupanje
Šolc

Šolc: EU bi trebalo bi da pojednostavi pristupanje

Evropska unija trebalo bi da pojednostavi pristupanje, kazao je njemački kancelar Olaf Šolc za agenciju dpa u nedavnom intervjuu u kojemu je rekao da želi podstakne Evropsku uniju da osavremeni svoje procese.

Za proširenje Evropske unije treba da se pripreme i zemlje kandidati i sama Evropska unija, kazao je.

„Kako bi to moglo da se dogodi, trebalo bi modernizovati svoje strukture i proces donošenja odluka. Nećemo sve odluke o kojima danas odlučujemo jednoglasno moći na isti način da donosimo u budućnosti“, kazao je.

Šolc je rekao da se nada da će svoje predloge moći da predstavi na samitu EU u četvrtak i petak.

Čelnici 27 zemalja članica na sastanku će morati da razmotre prijave za članstvo u EU Gruzije, Moldavije i Ukrajine, samo nedelju dana nakon što je Evropska komisija dala preporuku da Moldavija i Ukrajina postanu zvanični kandidati za članstvo, sa čime se slaže i Šolc.

Trenutno o pitanjima statusa kandidata mora jednoglasno da se složi svih 27 zemalja članica, međutim već dugo unutar EU se raspravlja o načinima ublažavanja ovoga pravila.

Ipak, bilo kakve reforme procesa mogu se primijeniti samo ako se sve zemlje jednoglasno slože.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.