Studenti najavaljuju radikalizaciju protesta: Ne postoji ni jedan valjan argument za zatvaranje Pravnog fakulteta u BP
Sa protesta

Studenti najavaljuju radikalizaciju protesta: Ne postoji ni jedan valjan argument za zatvaranje Pravnog fakulteta u BP

Studenti Pravnog fakultzeta u Bijelom Polju obavijestili su javnost da je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na jučerašnjoj sjednici podržao predlog Pravnog fakulteta u Podgorici i predložio resornom ministarstvu i Vladi da u ovoj studijskoj godine ne upisuje brucoše na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju.

Poručuju da su zatečeni i šokirani ovom odlukom organa UCG koji su se grubo oglušili o pozive i vapaje da ne gase fakultet.

"I pored činjenice da nas nijesu udostojili makar primiti na razgovor, nijesmo očekivali ovako brutalno kršenje naših studentskih prava. Podsjećamo javnost da je ovo dio scenarija dekanke Pravnog fakulteta u Podgorici koji podrazumijeva premještaj svih studenata iz Bijelog Polja u Podgoricu najkasnije do septembra ove godine nakon što ne dozvole upis na ovaj studijski program u junu", saopštili su.

U prethodnom periodu su ukazali na svu pogubnost i vrlo negativne posledice u slučaju stavljanja katanca na ovaj studijski program u Bijelom Polju.

"Gašenje fakulteta u mnogo razvijenijoj sredini bi bilo višestruko štetno po njen razvoj što bi ukoliko se ostvari u ovom slučaju imalo direktne negativne implikacije u smislu ubrzanog odlaska mladih sa sjevera i pogoršanja ionako nepovoljnog stanja. Osim toga veliki broj nas studenata bi prekinuo školovanje usljed nemogućnosti nastavka studiranja u Podgorici i velikih izdataka koje naši roditelji nijesu u mogućnosti da finansiraju. Nas oko 100 studenata u Bijelom Polju plaćamo školarinu u iznosu od 500 eura godišnje što znači da mi pokrivamo sve troškove studiranja i veliki dio tih sredstava se preliva Pravnom fakultetu u Podgorici i UCG. Apsurdna je tvrdnja dekanke da je naš studijski program u Bijelom Polju - " skupa igračka" - kad ne ulažu ni jedan euro u naše studiranje već sve plaćaju naši roditelji. Nezamislivo je da u XXI vijeku dolazi do gašenja fakulteta koji u svakom civilizovanom društvu predstavlja osnov razvoja, jer ulaganje u obrazovanje i znanje predstavlja najbolju moguću investiciju u budućnost", istakli su studenti.

Tvrde da ne postoji ni jedan valjan argument koji bi opravdao zatvaranje ovog studijskog programa.

Istakli su da se incijativa za obustavu rada fakulteta pojavila prije deset godina kada je Upravni odbor UCG izmijenio pravila o zaradama profesora ukidajući dodatno plaćanje za izvođenje nastave na studijskim programima van matične institucije. Do tada, kako kažu, profesori su se utrkivali da izvode nastavu u Bijelom Polju i niko od nastavnog kadra nije ni pomislio da se odrekne tog dijela zarade.

"Nakon toga, konstantno se od strane nezadovljnih profesora moglo čuti : " Nećemo džabe da radimo, najbolje je ugasiti Pravni fakultet u Bijelom Polju." Upravo ta sebičnost dovela je do situacije koju imamo danas. Naglašavamo da se radi o državnom fakultetu i da niko nema pravo da svoj privatni interes stavlja ispred državnog interesa. Profesori postoje zbog studenata i zbog toga ih država plaća a ne obratno", napomenuli su.

Zahvalili su građanima na podršci, te političkim partijama i nvo organizacijama.

"Simptomatično je da se niko od NVO koje se bave ovom oblašću na državnom nivou nije čak ni interesovao za ovaj problem. Imajući u vidu da Vlada donosi konačnu odluku o upisu studenata a polazeći od činjenice da je ministar prosvjete rođeni Bjelopoljac koji razumije probleme mladih na sjeveru nadamo se da neće dozvoliti da se umjesto otvaranja novih studijskih programa ugasi najvažnija visokoškolska ustanova na sjeveru Crne Gore. Bilo je i ranije slučajeva da je UCG obustavljao upis brucoša u Bijelom Polju, ali je resorni ministar Damir Šehović ozbiljno sagledavajući problem predložio Vladi da se izvrši upis studenata na i godinu studija u Bijelom Polju, što je i učinjeno. O značaju oživljavanja sjevera i potrebi ostanka mladih u ovom regionu kroz mogućnost školovanja država je uvijek vodila računa", podsjetili su.

U prilog tome naveli su da u Bijelom Polju egzistira pet fakulteta pod istim uslovima a samo rukovodstvo Pravnog fakulteta u Podgorici traži gašenje studija zbog,tvrde,  ličnih interesa na štetu njihovih osnovnih studentskih prava.

"Poručujemo donosiocima odluka da ćemo, ukoliko se institucije naše države ogluše o naše opravdane zahtjeve, biti prinuđeni da radikalnije krenemo u borbu kao i da se obratimo svim relevantnim međunarodnim institucijama. Uostalom mi smo zaključili ugovore o studiranju u Bijelom Polju i svaki premještaj mimo naše volje je kršenje ugovora koje povlači pravne posledice", zaključuju studenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.