Njemački ministar zdravlja: Pozivam one koji hoće da zaštite sebe i druge da nose maske unutra
Ilustracija

Njemački ministar zdravlja: Pozivam one koji hoće da zaštite sebe i druge da nose maske unutra

Njemački ministar zdravlja pozvao je građane i posjetioce da nose maske unutra da bi zaštitili sebe i druge od korona virusa, ali je priznao da sadašnji podaci ne opravdavaju uvođenje obaveznog nošenja maski.

Obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima je uglavnom ukinuto širom Njemačke proljetos, a ostalo je kao zahtjev za bolnice i domove za stare.

Slobodna demokratska stranka, koja je dio vladajuće koalicije, posebno je glasno tražila ukidanje kovid mjera.

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah, epidemiolog po struci, rekao je da Njemačka bilježi očekivani porast broja slučajeva u "ljetnjem talasu".

Njemačka je nedavno prijavila između 50 i 130 smrtnih slučajeva vezano za korona virus na dan, prema zvaničnim podacima.

"Pozivam one koji hoće da zaštite sebe i druge da nose maske unutra", rekao je Latuerbah, član Socijaldemokratske stranke, novinarima u Berlinu, navodeći da bi broj slučajeva zaraze mogao da raste narednih mjeseci.

"Dobrovoljno nošenje maske treba da postane normalna stvar unutra", rekao je on.

Dominantni soj virusa koji cirkuliše u Njemačkoj je relativno blag i mnogi stanovnici su vakcinisani, ili su se oporavili od kovida-19, što znači da za njih ima manje opasnosti da će bolest biti teška, rekao je ministar i dodao da "nema razloga za paniku".

Lauterbah je rekao da vlada radi na dobijanju širokog spektra vakcina za jesen koje će odgovoriti na glavne sojeve virusa.

Građani koji su u rizičnoj kategoriji ili koji hoće da izbjegnu da dovedu druge u opasnost treba da razmisle o dobijanju druge buster doze, dodao je on.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.