Ajvazjan traži politički azil u Crnoj Gori

Ajvazjan traži politički azil u Crnoj Gori

Američki državljanin Ričard Ajvazjan (43) koji je prije četiri mjeseca uhapšen u Tivtu po međunarodnoj potjernici SAD, jer je tu državu oštetio za 18.000.000 dolara, najavio je da će tražiti politički azil u Crnoj Gori.

To je za Pobjedu potvrdio njegov branilac, advokat Ratko Pantović.

Ajvazjan, porijeklom iz Jermenije je osuđen na 17. godina zatvora i označen je kao organizator mreže koja se bavila finansijskim malverzacijama.

Njegova supruga Marijet Terabelian (37) zatražila je od sutkinje za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše da se u skraćenom postupku izruči američkim vlastima koje su je u odsustvu osudile na šest godina zatvora.

Terabelian i Ajvazjan uhapšeni su po potjernici koja je za njima raspisana na zahtjev Okružnog suda centralnog distrikta u Kaliforniji zbog malveracija sa kovid kreditima, utajom poreza i pranjem novca.

Sutkinja Mugoša će u narednim danima dati mišljenje vanraspravnom vijeću Višeg suda koji će u ovom slučaju donijeti odluku da li će izručiti bračni par američkim vlastima.

Obrazlažući zahtjev za politički azil, Ajvazjan je pred sudom pojasnio da razlog leži „u činjenici da je sudski postupak koji se vodi protiv njega u SAD fabrikovan i da je osuđujuća presuda zasnovana na nevladinim dokazima“.

Razlog zbog kojeg se našao na meti američkih vlasti je, kako je kazao, njegovo članstvo u Republikanskoj stranci te da je zbog aktivnosti za tu stranku na posljednjim izborima u SAD njegovoj porodici i njemu prijećeno smrću.

Zbog političke opredijeljenosti, tvrdi da je bio pretresan i zatvaran.

On je potvrdio da je u SAD osuđen na 17 godina robije, navodeći da je u toku postupak po žalbi odbrane na tu presudu sa velikim izgledima da dobije u ovom procesu.

Ričard Ajvazjan je ubijeđen da će drugostepeni sud uvažiti njegovu žalbu i iz spisa predmeta izuzeti dokaze na kojima tužilaštvo zasniva optužbe protiv njega.

On je naveo da ukoliko ti dokazi budu izuzeti, optužnica ostaje bez ijednog dokaza protiv njega.

Ajvazjan i Terabelian odsjekli su svoje elektronske narukvice za praćenje i nestali u avgustu prošle godine.

Ričard Ajvazjan se, prema pisanju portala Los Anđeles Tajms, nalazio na čelu grupe koja je koristeći fiktivnu dokumentaciju, lažne i ukradene identitete podnijela 151 lažnu prijavu za kredite koji bi spriječili mala preduzeća širom SAD od propasti tokom početnih blokada pandemije kovid-19.

U sudskom procesu pred američkim sudom snaha i brat Ričarda Ajvazjana, Tamara Dadjan i Artur Ajvazjan su pred sudom priznali učešće u finansijskim malverzacijama, prebacujući krivicu jedno na drugo.

Dadjan je osuđena na 10. godina i 10 mjeseci zatvora, a 28. janura je pobjegla. Artur Ajvazjan je dobio pet godina zatvora.

Sa nezakonito stečenih 18 miliona dolara od kovid kredita, optuženi su plaćali luksuzne kuće u Tarzani, Glendejlu i Palm Dezertu, kupovali zlatnike, dijamante, nakit, luksuzne satove, skupocjeni namještaj, dizajnerske tašne, odjeću i motocikl Harli Dejvidson.

Prema pisanju portala Los Angeles Times, od nezakonito stečenog novca Ajvazjan i Terabelijan su u junu 2020. godine 640.000 dolara kupili vilu u mediteranskom stilu sa panoramskim pogledom u Tarzani vrijednu 3,25 miliona dolara.

Kada su federalni agenti u novembru 2020. godine upali na njihovo imanje od 2,6 hektara Terabelian, koji je bio pušten uz kauciju, izjurio je kroz zadnja vrata i bacio torbu sa namirnicama u žbunje.

Pregledom torbe agenti su našli 450.000 dolara.

Porota je nakon osuđujuće presude odlučla da bi Vlada mogla da konfiskuje kuću, gotovinu, zlatnike, dijamantske minđuše, ručne satove i drugu imovinu stečenu pandemijskim poslovnim kreditima koji bi sačuvali radna mjesta.

Pantović podnio zahtjev da im se vrati nakit i automobili

Advokat Ratko Pantović kazao je da je podnio zahtjev Višem sudu da se bračnom paru Marijet Terabelian i Ričardu Ajvazjanu vrate dva automobila, nakit i satovi velike vijednosti, a koji su oduzeti prilikom pretresa kuće u Tivtu u kojoj su boravili.

- Dostavili smo prevedeni dokumet Okružnog suda u SAD iz kojeg se vidi da su satovi i nakit bili oduzeti tokom postupka koji se protiv njih vodio u SAD, ali da je sud naložio da im se određene stvari velike vrijednosti vrate jer su kupljene od novca koji nije stečen od krivičnih djala iz oblasti finansijkog kriminala.

Izvor:Pobjeda.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.