Avijacija demonstrirala silu iznad Balkana sa F-35, poruka: Amerika namjerava da štiti saveznike

Simbol američke vazdušne moći

Avijacija demonstrirala silu iznad Balkana sa F-35, poruka: Amerika namjerava da štiti saveznike

Američka avijacija izvela je danas prikaz sile sa dva borbena aviona F-35 iznad Balkana, čiji je cilj bio pokaže prisustvo vojne moći u kontekstu rata koji se vodi u Ukrajini.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, dva F-35 su poletjela iz Njemačke i nastavila su kroz vazdušne prostora članica NATO, zaobilazeći Srbiju, do Bugarske i zatim su ušli u makedonski vazdušni prostor.

"Na maloj visini preletjeli su aerodrom Petrovac i sletjeli. Posle popune gorivom otišli su nazad. Zadatak je bio jasan da se pokaže prisustvo američke vojne moći iznad Balkana u kontekstu rata koji se vodi na istoku", piše u tekstu.

Oba aviona bila su naoružana sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa AIM-120 AMRAAM koje su viđene na zemlji, jer je otvoren prostor unutar aviona za smještaj projektila i jedna raketa je pred posmatračima izvučena.

Zadatak iznad Balkana povjeren je pilotima 134. lovačke eskadrile Nacionalne garde Vermonta, partnerske države Sjeverne Makedonije u SAD.

Ta eskadrila ima detašman od osam F-35A koji su privremeno prebazirani u njemačku bazu Špandalem, kao dio ojačanog prisustva NATO na istočnom krilu saveza.

Još jedan prikaz sile izveden je 16. juna kada su dva F-35A preletjela regiona Baltika i na maloj visini prošla iznad Vilnjusa, Rige i Talina.

"Politička i propagandna poruka je čitljiva, Amerika namjerava da štiti saveznike. Zato se pokazuju avion koji je prestižno sredstvo američke avijacije. Njegov glavni adut je nizak radarski otkaz i sofisticiran elektronski sistem koji treba da obezbedi prodor kroz protivnički sistem protivvazdušne odbrane", dodaje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.