Slovenija će na samitu EU predložiti kandidatski status za BiH

Slovenija će na samitu EU predložiti kandidatski status za BiH

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da će na na samitu Evropske unije (EU) naredne nedelje predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini (BiH).

Završavajući dvodnevnu "posjetu upoznavanja" s institucijama u Briselu, tokom koje je razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a onda i predsjednikom Europskog savjeta Šarlom Mišelom, novi slovenački premijer je u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive, prenosi Hina.

Golob je izjavio da što se tiče predloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidata dobije i BiH realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, ali da se nada da će "pobijediti razum".

"Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima", rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvo u EU Šarlu Mišelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodjelu statusa kandidata u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uslova, utvrdivši da bi to u BiH ojačalo proevropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države evropskim normama.

Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldaviji ostane izvan fokusa EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.