Si Đinping razgovarao sa Vladimirom Putinom: Nastavljamo razvijanje odnosa između Kine i Rusije
Ilustracija

Si Đinping razgovarao sa Vladimirom Putinom: Nastavljamo razvijanje odnosa između Kine i Rusije

Kineski predsjednik Si Đinping u srijedu je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Si Đinping je izjavio da, iako se trenutno suočavaju sa izazovnom situacijom u svijetu, odnosi Kine i Rusije su uspjeli da zadrže dobar trend razvoja.

Ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemlje napreduje stabilno.

Kina je spremna da nastavi međusobno da se podržava sa Rusijom po pitanjima od suštinskih interesa i velikih briga, kao što su suverenitet i bezbjednost, ali i da pojača komunikaciju i koordinaciju u važnim međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao što su Ujedinjene nacije, BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, te da unaprijedi razvoj međunarodnog reda i globalnog upravljanja i da ga usmjeri ka razumnijem smjeru.

Putin je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsjednika Si Đinpinga postigla izuzetna dostignuća u razvoju.

Od početka ove godine, rusko-kineska praktična saradnja se stalno razvija. Ruska strana podržava globalnu bezbjednosnu inicijativu koju je predložila kineska strana, protivi se miješanju u unutrašnje stvari Kine, kao što su pitanja Sinđijanga, Hongkonga, Tajvana, kao i drugih pitanja.

Rusija je spremna da nastavi da jača multilateralnu koordinaciju sa Kinom.

Si Đinping je naglasio da je Kina uvijek donosila nezavisne presude na osnovu istorijskih uzroka ukrajinskog pitanja, aktivno radila na očuvanju mira u svijetu i promovisala stabilnost globalnog ekonomskog poretka.

Odgovarajuće strane treba da ulože više napora kako bi pitanje ukrajinske krize bilo riješeno na ispravan način. Kina će i dalje nastaviti da igra svoju ulogu u tom području, naveo je kineski predsjednik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.