Njemačka vlada odobrila slanje vojnika u EUFOR misiju u BiH

Njemačka vlada odobrila slanje vojnika u EUFOR misiju u BiH

Njemačka vlada je poslije deset godina opet odobrila raspoređivanje svojih vojnika u vojnu misiju Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, EUFOR Althea.

Raspoređivanje do 50 vojnika, koje još treba da potpiše parlament bi bilo odobreno do 30. juna 2023. godine.

Portparol ministarstva odbrane David Helmobld rekao je da će vojnici biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu koji će djelovati kao „oči i uši“ misije.

Njemačka je posljednji put odobrila slanje trupa u misiju, poznatu kao Operacija Altea, prije otprilike deset godina.

EU i SAD izrazile su zabrinutost zbog mogućeg raspada etnički podijeljene balkanske zemlje ako se raspadne Dejtonski mirovni sporazum sklopljen prije više od 25 godina, prenosi AP.

Operacija EUFOR Althea aktivna je od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji. Sastoji se od vojnika iz više od 20 zemalja, a posljednji put je uključivala njemačke vojnike 2012. godine, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.