Njemački list: Kome je potrebnija pažnja EU, Zapadnom Balkanu ili Ukrajini?
Ilustracija

Njemački list: Kome je potrebnija pažnja EU, Zapadnom Balkanu ili Ukrajini?

“Kao simboličan čin, davanje statusa kandidata Ukrajini ima svoju vrijednost. Ali to ih ne dovodi brže u EU”, piše njemački list Der Tagesšpigel i dodaje da sažaljenje prema napadnutoj zemlji nije kriterijum za postajanje kandidata za članstvo u EU. Naprotiv, “rat je razlog više za oprez”, dodaje autor teksta.

Kako piše "Der Tagesspiegel“, Evropska unija ne može da diktira tempo prijema balkanskih država ili Ukrajine u EU.

Umjesto toga,v"dinamika promjena mora doći iz zemalja kandidata“, objašnjava autor u tekstu i podsjeća da pozivi za davanje Ukrajini status kandidata za članstvo u EU postaju sve glasniji nakon druge posjete predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kijevu, koja je tada najavila odgovor sljedeće nedjelje.

“Napaćenom narodu tamo je potrebna nada”, piše autor.

U isto vrijeme, ljudima na Balkanu, čije je strpljenje prema EU “iscrpljeno”, potrebna je perspektiva, a slični pozivi za većom brzinom i odlučnošću pratili su balkansku turu njemačkog kancelara Olafa Šolca, nastavlja autor i podvlači da će još malo proći dvije decenije kako države poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije čekaju da budu primljene.

“Kome je sada hitnije potrebna pažnja EU: Ukrajini ili Zapadnom Balkanu?” jedno je od glavnih pitanja koje tekst postavlja.

Jedan od odgovora koje autor nudi je da “sažaljenje nad žrtvom rata ne smije biti kriterijum”.

“Kao simboličan čin, davanje statusa kandidata Ukrajini ima svoju vrijednost. Ali to ih ne dovodi brže u EU. Rat je razlog više za oprez”, smatra autor.

Što se Balkana tiče, tekst upozorava na simpatije Balkanaca prema Rusiji “uprkos ubilačkom napadu na Ukrajinu”, kao i na zavisnosti nekih balkanskih država od Kine, gdje se izdvaja Crna Gora.

Umjesto da EU “diktira tempo” njihovog prijema, zemlje kandidati moraju da rade na potrebnim reformama i time same diktiraju tempo. EU, kako kaže autor, uopšte ne mora da donosi odluku koga bi radije primila ranije. To mogu da urade same države tako što će bržim i uspješnijim sprovođenjem reformi dokazati da treba da budu primljene ranije.

“Moraju toliko da žele da pristupe EU da se same odluče za neophodne reforme i neophodnu preorijentaciju u svom sistemu vrijednosti i u svom geopolitičkom pozicioniranju”, piše autor i predlaže da EU podstakne kandidate da se “konstruktivno takmiče”, pa “da vidimo ko će od njih brže napredovati ka spremnosti za članstvo”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.