Misija
Foto: AP

Misija "Astra Space“ nije uspjela, izgubljeni meteorološki sateliti

Misija kompanije "Astra Space", koja je imala za cilj slanje malenih NASA satelita za praćenje oluja u orbitu, nije uspjela, jer se raketni motor drugog stepena rakete ugasio prerano.

Kvar se dogodio oko 10 minuta nakon uspješnog lansiranja s Kejp Kanaverala na Floridi.

"Imali smo nominalni let prvog stepena. Ali, motor drugog stepena ugasio se prerano i nismo dopremili teret u orbitu“, rekla je "Astrina“ zvaničnica Amanda Djurk Fraj na livestremu.

Raketa je nosila dva mala satelita koje je dizajnirao MIT-jev Linkoln laboratorija sa zadacima mjerenja vlage i padavina u tropskim olujnim sistemima.

Bili su prvi od šest NASA satelita koje "Astra" planira da lansira u budućnosti.

Ovo je druga propala "Astrina" misija ove godine.

Kompanija je do sada imala sedam pokušaja da stigne do orbite, uključujući probne misije, od kojih su dva bili uspješna, prvi u novembru prošle godine, a drugi u martu.

NASA sklapa partnerstva s novim raketnim kompanijama kako bi postavila manje skupe naučne terete u orbitu u cilju podsticanja razvoja raketne industrije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.