Šćekić: Ljekova će biti, građani nemaju razloga za brigu
Dragoslav Šćekić

"Stanje koje smo zatekli mi moramo da popravimo, ima prostora za poboljšanja u sektoru zdravstva"

Šćekić: Ljekova će biti, građani nemaju razloga za brigu

U zdravstvenom sistemu se mnogo toga mora mijenjati, ali ima potencijala da se ti probleme riješe. Svi zajedno moramo da radimo na poboljšanju zdravstvenog sistema, imamo stručan tim, da ga nemamo ne bi mogli da održimo sistem, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i istakao da imamo nedostatak ljekara, što znači da jedan dio njih, uz srednje medicinsko osoblje, radi lavovski posao.

"Novca nikad dosta, naročito kad je zdravlje u pitanju. Nadam se da će u budućem periodu mnogo više pažnje biti posvećeno finansiranju zdravstvenog sistema i da će biti sredstava da se servisira ono što je najpotrebnije, a da ćemo dovesti dugovanja na nulu", rekao je Šćekić u Jutarnjem programu TVCG.

Dug, kako je rekao, postoji već deceniju i on se prenosi iz godine u godinu.

"Mi koji smo zatekli takvo stanje moramo i da ga rješavamo. Sigurno ćemo raditi da se stvari mijenjaju na bolje", poručio je Šćekić.

Mnogo sredstava je, kako kaže, nekontrolisano i nerealno odlazilo, ističući da neka nijesu dobro organizovana, niti usmjerena na pravi način.

"Tu mislim na privatne ustanove i u državi i inostranstvu. Treba da posvetimo pažnju jačanju svog zdravstvenog sistema, javnog zdravstva, kako bi se tu zadržavala sredstva i tako jačali kapacitete i u infrastrukturi i ljudstvu", naglasio je Šćekić.

On je rekao i da će biti smjene menadžmenta u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

"To će biti vrlo brzo jer prosto moramo da shvatimo da menadžmenti u nekim zdravstvenim ustanovama moraju da rade mnogo efikasnije. I nema ljutnje, svako mora da odgovara za svoje postupke", istakao je Šćekić.

Kreće izgradnja Klinike za mentalno zdravlje djece

Šćekić je saopštio da je predat projektni zadatak nadležnom ministarstvu za izgradnju bolnice u Pljevljima.

"Mislim da ćemo u narednom periodu dobiti i projektno rješenje kako bi napravili konkretne korake. Napravićemo pritisak da to bude prioritet i ovo je prilika da pošaljemo poruku da se da maksimalan doprinos zdravstvenom sistemu, jer ako nemamo zdravu naciju ne možemo razmišljati ni o ekonomiji, ni o jednom drugom segmentu", rekao je Šćekić.

On je saopštio i da narednih dana treba da krene izgradnja Klinike za mentalno zdravlje djece.

"U proceduri je i Infektivna klinika. To je je jedna od najlošijih tačaka u zdravstvenom sistemu. Dobro je što je u toku tender i nadam se da ćemo uskoro dobiti izvođača radova", kazao je Šćekić.

"Značajno smanjene liste čekanja"

Ministar zdravlja je rekao i da su značajno smanjene liste čekanja i da se radi ubrzano.

"Zahvalan sam što su u posljednjih 20 dana, ozbiljnom dinamikom, Klinički centar Crne gore (KCCG) i određene bolnice stavile akcenat na zakazivanje i čekanje. Imali smo prilike da vidimo da se dešavalo da je jedan pacijent pet puta zakazan, što znači da je zauzeo pet termina. Očito i u tehnici ima problema, tako da moramo raditi kako bi se programi unaprijedili. Zahvalan sam ljekarima i medicinskom osoblju koji se trude da se ta situacija prevaziđe", zaključio je Šćekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.