Njemačka: Skoro 200 svještenika osumnjičeno za zlostavljanje maloljetnika

Njemačka: Skoro 200 svještenika osumnjičeno za zlostavljanje maloljetnika

Najmanje 196 svještenika Katoličke crkve seksualno je zlostavljalo maloljetnike u biskupiji Minster od 1945. do 2020. godine, navodi se u novom izvještaju čiju je izradu zatražila biskupija ovog grada na zapadu Njemačke.

Ovaj izvještaj dodatno će pojačati pritisak na Katoličku crkvu u Njemačkoj nakon sličnih otkrića u drugim biskupijama.

Istraživanje je u prethodne dvije i po godine obavio Univerzitet u Minsteru, a u izvještaju je ukazano na „ogroman neuspjeh lidera“ tokom svojih mandata na poziciji biskupa od 1947. do 2008. godine. Takođe se navodi da su zvaničnici zataškavali skandale ili vršili samo površinske intervencije, prenio je AP.

„Biskupi i ostali zvaničnici rukovodstva biskupije su u nekim slučajevima bili duboko upoznati“ sa zlostavljanjima, naveo je jedan od autora istraživanja Tomas Grosbelting.

Ovih 196 svještenika koji su, prema navodima iz izvještaja, počinili zlostavljanje čine oko četiri odsto ukupnog broja svještenih lica u ovoj biskupiji u periodu od 1945. do 2020. godine.

Njih oko pet odsto su “serijski” zlostavljači i svaki do njih odgovoran je za više od deset slučajeva, utvrdili su autori. Oni su rekli da je bilo 610 žrtava, ali da je stvaran broj vjerovatno osam do deset puta veći.

Većina osumnjičenih svještenika samo je premještena i nisu im ograničene pastoralne dužnosti, piše u izvještaju.

Istraživači su naveli da su imali neometan pristup crkvenim arhivama i da su razgovarali sa brojnim žrtvama, prenosi Srna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.