Toplotni talas se širi Evropom, temperature više od 40 stepeni
Foto: EPA-EFE/SN

Toplotni talas se širi Evropom, temperature više od 40 stepeni

Toplotni talas pogodio je Španiju, a meteorolozi za ovu sedmicu najavljuju rekordno visoke temperature i u Francuskoj.

Portparol španske državne meteorološke agencije (Aemet) Ruben del Kampo ocijenio je da će posljedica toplotnog talasa, koji je uslijedio nakon najtoplijeg maja u posljednjih najmanje 100 godina u Španiji, biti „ekstremno visoke temperature“ i da bi taj talas „mogao potrajati do kraja sedmice“, javlja AFP.

Del Kampo je najavio da će temperature tokom dana u mnogim španskim gradovima premašiti „40 stepeni Celzijusa“, pogotovo u Andaluziji, posebno u Kordobi ili Sevilji, dok će noću pasti „iznad 20 ili 22 stepena.

„Ovakve ekstremne vrućine, u ovo doba proljeća, nisu uobičajene“ i posljedica su „globalnog zagrijavanja“, ocijenio je Del Kampo.

Prema predviđanjima francuske prognostičarske agencije Meteo Frans, udari vreline koji će pogoditi Francusku ove sedmice dostizaće i do do 38 stepeni Celzijusa, navodi portal France24.

Francuska meteorološka služba najavila je da bi temperatura u Parizu tokom ove sedmice mogla da dostigne oko 37 stepeni Celzijusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.