Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu
Foto: Beta

Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu

Centristi francuskog predsjednika Emanuela Makrona na dobrom su putu da ostanu vodeća politička snaga u parlamentu, ali se ne zna da li će dobiti apsolutnu većinu, prve su procjene izlaznih anketa po zatvaranju birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, prenijela je agencija Frans pres.

Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) mogla bi da dobije između 275 i 310 poslaničkih mjesta prema anketi Ifop-a, dok bi prema agenciji Ipsos osvojila od 255 do 295 mjesta, a za apsolutnu većinu potrebno je najmanje 289 poslaničkih mjesta, dodao je AFP.

Radio Frans enfo (France Info) sa svoje strane je prenio da su Makronovi centristi i ljevičarski savez koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) osvojili po 25,2 odsto glasova, a na trećem mjestu sa 18,9 odsto je ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen.

Drugi krug izbora je zakazan za 19. jun i tada će se znati da li će Makron sačuvati apsolutnu većinu koja će mu dozvoliti da neometano sprovodi reforme koje je obećao početkom maja na početku svog drugog predsjedničkog mandata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.