Ljeto bi moglo da donese novi talas zaraze podvarijantama omikrona
Ilustracija

Ljeto bi moglo da donese novi talas zaraze podvarijantama omikrona

Novi, ljetnji talas zaraze koronavirusom i njegov uticaj još su neizvjesni. Za sada se zna da se novi sojevi omikrona BA.4 i BA.5 uglavnom smatraju odgovornim za porast broja zaraženih u nekoliko evropskih zemalja, nakon Južnoafričke Republike i Portugalije.

Te nove podvarijante omikrona, koje su naučnici identifikovali još početkom aprila u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, vrlo vjerovatno su se pojavile između sredine decembra i početka januara.

S obzirom na to da su postale dominante u većem dijelu Južnoafričke Republike, a zatim i u Portugaliji, u tim državama su izazvale nove talase epidemije.

U Južnoafričkoj Republici, "u kojoj su podvarijante BA.4 i BA.5 otkrivene i gdje danas dominira zaraza podvarijantom BA.4, vrhunac epidemijskog talasa uočen je sredinom maja i njegov uticaj je bio umjeren.

Ali u Portugaliji sada prevladava zaraza podvarijantom BA.5, a ljekari kažu da se incidencija povećava, ali da je još uvek na nižem nivou od prethodnoga talasa”, objavila je Francuska nacionalna agencija za javno zdravlje ove nedelje petak.

Odnedavno se i drugde uočava povećan broj zaraženih i sve više slučajeva zaraze novim podvarijantama omikrona.

U Francuskoj postupno prevladavaju podvarijante BA.4 i BA.5, u odnosu na BA.2, koja je u ovoj zemlji dominirala od početka godine donedavno.

Situacija je slična u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj. Stručnjaci kažu da među zaraženima do sada nije identifikovana podvarijanta BA.3.

Portparol francuske vlade Olivia Gregoir je, nakon sastanka Vijeća ministara, govorila o blagom povratku epidemije koronavirusa i  istakla da su zdravstvene vlasti "na oprezu" i da za sada "nema mjesta za zabrinutost".

Najnoviji nedeljno podaci francuskoga javnog zdravlja potvrđuju informaciju o povećanom broju slučajeva zaraze i o sve više zaraženih novim podvarijantama omikrona.

Stručnjaci kažu da takvom razvoju situacije doprinosi i popuštanje javnozdravstvenih mjera, pa ističu kako se čini da se obije najnovije podvarijante omikrona šire još brže od njegovih prethodnih podvarijanti.

Da li će ljeto, sinonim za brojne aktivnosti na otvorenom, doprinijeti da se spriječi potencijalno širenje epidemije?

"Ljeti možemo da računamo na manju incidenciju širenja zaraze nego zimi, ali to godišnje doba samo po sebi ne može da utiče ni da spriječi talas zaraze, a to smo mogli da vidimo u slučaju širenja delta varijante koronavirusa u julu 2021., kada smo imali četvrti talas", kažu epidemiolozi.

Za sada nema dokaza o povećanoj zabrinutosti zbog širenja podvarijanti BA.4 ili BA.5 u poređenju sa ostalim podvarijantama omikrona, tvrde francuski naučnici, ali dodaju da je "još prerano za preciznije podatke".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.