Napad na Kapitol hil pokušaj puča, Tramp osumnjičen za državni udar
Napad na Kapitol hil 6. januara 2021. najteži još od paljenja zgrade od strane Britanaca 1814. godine

Napad na Kapitol hil pokušaj puča, Tramp osumnjičen za državni udar

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje pobunu i upad u američki Kongres 6. januara 2021. krivicu za te događaje odlučno je pripisala Donaldu Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020, prenosi Glas Amerike (VOA).

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija za 6. januar je uz brojne detalje iznijela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Džozefa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

"Demokratija je i dalje u opasnosti“, upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan u 20.00, u udarnom televizijskom terminu.

Komisija je emitovala video snimak u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar priča kako je rekao Trampu da su tvrdnje o namještenim izborima obična glupost.

Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsjednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

"Prihvatila sam to što je rekao", rekla je Ivanka Tramp.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa.

Na pretresu je uživo svjedočila policajka Kerolajn Edvards, koja je pretrpjela ozbiljne povrede dok se borila sa ruljom koja je pokušavala da prodre u Kongres.

"Predsjednik Tramp je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsjednica komisije, koja je vodila veći dio pretresa.

"Kada predsjednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija - ili još gore izazove ustavnu krizu - nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu republiku", rekla je ona.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsjednik Majk Pens "treba da visi", Tramp odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

Tramp je bio ljut na Pensa zato što je, kao predsjedavajući sjednice u Kongresu, odbio njegovo naređenje da spriječi potvrdu Bajdenove pobjede.

Policajci koji su se borili protiv izgrednika tješili su jedni druge dok su sjedeli na pretresu i ponovo proživljavali nasilje od 6. januara 2021.

Predsjednik Džozef Bajden, koji u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, rekao je da će mnogi gledaoci "prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara".

Tramp, koji i dalje ne pokazuje žaljenje zbog tih događaja, ponovo je odbacio cijelu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar predstavljao "najveći pokret" u istoriji SAD.

VOA navodi da naredne nedelje javni pretresi možda neće promijeniti stavove u politički polarizovanoj Americi, ali je cilj istrage komisije da njeni podaci ostanu upisani kao javni zapis.

U konačnom izvještaju pružiće pregled najtežeg napada na Kapitol od kada su Britanci zapalili američki Kongres 1814. godine, u želji da se takav napad nikada ne ponovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.