Putarina na auto-putu biće od 1,5 do 17 eura
Autoput Bar-Boljare

Vlada Crne Gore donijela odluku

Putarina na auto-putu biće od 1,5 do 17 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila odluku o naplati putarine na dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović saopštio je da će cijena putarine za motore biti 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za autobuse i kamione 17 eura. On je istakao da je očekivani prihod po ovom osnovu četiri miliona eura do kraja 2022. godine, a od tunela Sozine više od devet milina eura.

Na početku sjednice Vlada je razmatrala informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ponuđena ekspertska pomoć u vezi zaplijenjenih cigareta

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović saopštila je da su eksperti koji se bave poglavljem 24 skrenuli pažnju da mogu ponuditi stručnu pomoć, a u vezi sa zakonskim modelom prodaje zaplijenjenih cigareta u Luci Bar.

"Mi smo 6. juna uputili dopis Ministarstvu finansija da nudimo pomoć u dogovaranju Tajaks misije", navela je Marović.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za 2021. 

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je da, s obzirom na političke promjene, ovo zahtijeva da i ostale nadležne instiucije odrade posao koji je do njih.

"Državna revizorska institucija će uraditi transparentno reviziju završnog računa prošlogodišnjeg budžeta. Nadam se da ćemo u rokovima predviđenim budžetom imati reviziju, a onda raspraviti o završnom računu na sjednicama Vlade i Skupštine", rekao je Damjanović.

Konjević: Predložiti promjenu svih članova organa upravljanja u preduzećima

Vlada je usvojila i informaciju o uvećanju broja zaposlenih i povećanju troškova poslovanja u privrednim društvima čiji je vlasnik država ili je država u većinskom vlasništvu.

Obrazlažući ovu informaciju, ministar Ervin Ibrahimović je kazao da je od početka decembra 2020. godine u Rudniku uglja zapošljeno više od 200 ljudi, a u Luci Bar više od 70.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je rekao da je ranije dogovoreno da se jedan dio zaključaka koriguje, te da ima prostora da se dodatno osnaže zaključci ove informacije.

"Predlažem da se zaključak dopuni sa: Obavezuje se Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da u hitnom roku predloži promjenu svih članova organa upravljanja u preduzećima u kojima je došlo do promjena enormnog rasta zaposlenosti koji se na bilo koji način ne može ekonomski opravdati. Nema ekonomskog opravdanja da se u kompaniji koja ima 600 ili 700 zaposlenih radi nova sistematizacija koja treba da uveća broj zaposlenih za 393. Govorim o Rudniku uglja. Ovo nije zapošljavanje, ovo je ludilo što se radi", naveo je Konjević.

Ibrahimović se saglasio da treba ojačati zaključak ove informacije i pooštriti mjere.

"Nemam ništa protiv, gospodine Konjeviću da se treba dopuniti zaključak u domenu koliko to omogućava Zakon o privrednim društvima", naveo je Ibrahimović.

Abazović: U preduzećima domaćinski odnos samo prema političkim partijama

Premijer Dritan Abazović je rekao da je saglasan sa svim iznešenim.

"Situacija je vrlo jednostavna, domaćinski odnos u pojedinim preduzećima je jedino prema političkim partijama. To nije državni, već partijski interes određenih struktura. To je nešto što treba da mijenjamo u kontekstu stvaranja preduzeća koji neće gomilati gubitke i davati još bolje rezultate", naglasio je Abazović.

On je, ipak, rekao, da nema potrebe za stavkom hitnosti sprovođenja zakljča i predložio da se usvoji ova informacija kako bi se do 30. 6. desile promjene na brojnim mjestima u državnim preduzećima.

Konjević je odgovorio da je saglasan da je u redu da se do kraja juna dese promjene, pa je iznio novi prijedlog.

"Predlažem da se onda zaključak dopuni sa: Obavezuje se Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da predloži promjenu svih članova organa upravljanja u preduzećima na sjednicama Skupštine akcionara", rekao je Konjević.

Vlada je usvojila i Informaciju o Prijedlogu okvirnog finansijskog sporazuma o partnerstvu između Evropske komisije i Crne Gore, koju predstavlja Vlada Crne Gore, o modelima sprovođenja finansijske podrške EU Crnoj Gori u okviru instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA III).

Usvojen je i Prijedlog drugog dobrovoljnog nacionalnog izvještaja: Crna Gora i ciljevi održivog razvoja 2016-2021.

Takođe, Vlada je utvrdila i Informaciju o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Ministarstvu javne uprave.

Konjević je tražio da se na kraju sjednice donese odluka o informaciji o prijedlogu donacije Ministarstva odbrane Ukrajini, koja je označeno stepenom interno.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić zatražio je da se u dnevni red uvrsti tačka o određevanju štićenih ličnosti stavova familije jedne osobe.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.