Miljanić, Adžić i Brđanin: Borba protiv korupcije na svim poljima
Foto: Vlada CG

Miljanić, Adžić i Brđanin: Borba protiv korupcije na svim poljima

“Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije biće prvi dokument te vrste u Crnoj Gori, a naša ambicija je da on bude osnov za institucionalni okvir koji će omogućiti efikasnost države i suzbijanje korupcije na svim nivoima”, kazao je ministar Zoran Miljanić na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem i direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom.

On je istakao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova  i Uprava policije  strateški partneri na tom planu, te da će prilikom izrade strategije biti uključeni predstavnici crnogorskih institucija iz izvršne i sudske vlastI, predstavnici tužilaštava, te relevantne NVO.

“Očekujemo i pomoć međunarodnih asocijacija, partnerskih država i angažovanje stranih eksperata”, rekao je Miljanić, dodajući da očekuje da će Strategija i brzo konstitusanje Nacionalnog savjeta za borbu priotiv korupcije doprinijeti, te da će u narednim izvještajima Evropske komisije  biti prepoznat napredak u toj sferi.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić podržao je izradu Strategije i izrazio očekivanje da će Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije biti efikasan ako u njegov sastav uđu najkompetentniji stručnjaci iz državnih institucija, NVO sektora i privrede.

On je kazao da ove inicijative imaju podršku inostranih partnera koji su spremni da doprinesu izradi Strategije, kao i da će ona biti polazni osnov za suzbijanje svih oblika korupcije u raznim sferama crnogorskog društva.

“Cijenim da je prethodni Savjet za borbu protiv korupcije počeo dobro da radi, ali nažalost kasnije su izostali konkretni rezultati.  Zbog toga moramo voditi računa o sastavu budućeg savjeta i o sinergiji institucija koje su zadužene za suzbijanje korupcije”, istakao je Adžić.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin ocijenio je da je 43. Vlada Crne Gore svojim inicijativama pokazala snažnu političku volju da se pokrene sistemska borba protiv korupcije i da je to preduslov za uspjeh.

On je rekao da je Uprava policije spremna da  doprinese izradi Strategije i radu Savjeta u “formalnom i suštinskom smislu”, te da je potrebno iskoristiti iskustva i znanje inostranih partnera u čijim zemljama su slične inicijative dale rezultate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.