Šolc: Njemačka ne odustaje od gašenja nuklearnih elektrana
Ilustracija

Šolc: Njemačka ne odustaje od gašenja nuklearnih elektrana

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova vlada ostaje posvećena postepenom ukidanju nuklearne energije uprkos zabrinutosti zbog rasta cijena energije i mogućih nestašica zbog rata u Ukrajini.

Njemačka je u decembru zatvorila polovinu od šest svojih nuklearnih elektrana, a preostale tri bi trebalo da obustave rad krajem ove godine u okviru dugoročnog plana zemlje da postepeno ukine takve elektrane u korist obnovljive energije.

Međutim rat u Ukrajini je probudio strahove da bi njemačka privreda mogla biti teško pogođena ako Rusija odluči da iznenada prekine isporuke prirodnog gasa.

Opozicione stranke pozvale su na produžerak rada njemačkih nuklearnih elektrana.

Šolc je odbacio tu ideju, rekavši da je donijeta odluka da se prekine upotreba nuklearne energije.

"Takođe znamo da izgradnja novih nuklearnih elektrana nema smisla", rekao je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.