Dodik zatražio deportaciju visokog predstavnika Šmita: Ruši ustavni poredak države, sve njegove odluke su ništavne
Milorad Dodik

"Nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a"

Dodik zatražio deportaciju visokog predstavnika Šmita: Ruši ustavni poredak države, sve njegove odluke su ništavne

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je u srijedu da se kao stranac deportuje visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit jer ruši ustavni poredak zemlje. Takav predlog odbacile su Dodikove kolege Džaferović i Željko Komšić.

"Ja sam smatrao da Predsjedništvo treba da potvrdi da BiH nema visokog predstavnika jer on nije imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti, a sve njegove radnje su ništavne, primjereno je i da se uklone iz BiH po proceduri predviđenoj za strance koji narušavaju ustavni poredak u BiH“, rekao je Dodik.

On je dodao da tu njegovu inicijativu nisu prihvatila druga dva člana Predsjedništva.

Dodik osporava legalnost izbora Šmita za visokog međunarodnog predstavnika u BiH budući ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti BiH što je bila praksa s imenovanjem Šmitovih prethodnika.

Dodik je dodao da Kancelariju visokog međunarodnog predstavnika u BiH treba zatvoriti, a osporio je i jučerašnju odluku kojom je nametnuo finansiranje izbora.

Na sjednici Predsjedništva BiH, koja jer održana tokom dana, podržao je dokument budžeta institucija BiH u kojem je i odluka o finansiranju izbora.

Pošto se našao pod optužbama dijela opozicije zbog toga što je podržao i Šmitovu odluku o izdvajanju novca za izbore, Dodik je sve opovrgnuo navodeći da je ustvari prihvaćen njegov predlog koji se poklapa s iznosom novca od 6,3 miliona eura za izborni proces.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.