Cirkus se nastavlja! Ko  iz policije i tužilaštva štiti Kneževića i kriminalne grupe?
Petar Knežević, Foto: Večernje novosti

Cirkus se nastavlja! Ko iz policije i tužilaštva štiti Kneževića i kriminalne grupe?

SD traži parlamentarnu istragu i formiranje Anketnog odbora kako bi se saznala istina o događajima tokom 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju.

Još se ne zna da li se na tri audio-snimka čuje glas pripadnika Protivterorističke jedinice policije Petra Kneževića zbog čega Specijalno državno tužilaštvo i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije - Ministarstva unutrašnjih poslova, još nijesu okončali rad i donijeli odluku na formiranim predmetima.

Uprava policije odgovorila je “Vijestima” da tužilaštvo i Odjeljenje unutrašnje kontrole, “preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti navodnog govora višeg policijskog inspektora I klase u PTJ Petra Kneževića”.

”U zavisnosti od ishoda ovih radnji, sprovešće se i odgovarajući postupci propisani Zakonom o unutrašnjim poslovima u odnosu na odgovornost policijskog službenika, a što uključuje i disciplinski postupak, kao i posljedice u odnosu na rasporedno rješenje”, piše u odgovoru UP.

Knežević se nakon odmora vratio u specijalnu jedinicu i ima isto rasporedno rješenje, a u UP su pojasnili pod kojim okolnostima se shodno članu 176 Zakona o unutrašnjim poslovima - službenik policije privremeno udaljava sa rada.

”Da bi policijski službenik u konkretnoj situaciji bio privremeno udaljen sa rada i pored slučajeva iz stava 1 i 2 ovog člana Zakona, predviđeno je da policijski službenik može biti privremeno udaljen sa rada i prije pokretanja krivičnog postupka kad je donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv njega za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu, odnosno ugledu ministarstva i policije, čemu, kao što je rečeno, prethodi, postupanje nadležnog tužilaštva i Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, koje je u toku”, navodi UP.

Građanski aktivisti dostavili tri audio snimka Vrhovnom državnom tužilaštvu

Građanski aktivisti Saša Zeković i Svetlana Pajović Musić su Vrhovnom državnom tužilaštvu, 30. aprila 2022. godine, dostavili tri audio snimka, koji ukazuju na postojanje sumnje da osoba koje govori o policijskoj operaciji na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine je navodno starješina PTJ Petar Knežević.

Tokom saslušanja u tužilaštvu i Odjeljenju unutrašnje kontrole Knežević je tvrdio da su audio-snimci montirani.

Na snimcima, gdje se navodno čuje Knežević, čuje se: “...Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon”, navodno govori osoba, za koju se tvrdi da je Knežević.

U nastavku, ta osoba, citira kriminalce koji su mu, kako prenosi, govorili: “Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… “Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje”...

Druga dva snimka, koja su dostavljena poštom, nastala su nekoliko dana nakon ustoličenja u jednom restoranu.

Tvrdi se da na njima, navodno, komandant PTJ govori kako su “osvojili Cetinje”...

”Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego rasčistili tamo tu bagru i to završili”...

Socijaldemokrate podnijele Skupštini predlog o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora

Socijaldemokrate su podnijele Skupštini predlog o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica, koje se odnose na postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima tokom 4. i 5. septembra 2021. godine, tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik SD-a Damir Šehović kazao je da se do pune istine o događajima na Cetinju može doći formiranjem parlamentarne istrage i Anketnog odbora u kome bi bilo 12 članova - predsjednik, zamjenik i 10 članova u kojem bi polovina bila iz vlasti, a polovina iz opozicije.

”Interes crnogorske javnosti je da bude do kraja upoznata sa postupanjem nadležnih organa i da se sazna da li je bilo nezakonitosti u postupanju, te ako je bilo, da oni koji su činili nezakonitosti da na adekvatan način i odgovaraju. Želim da zahvalim jednom broju poslaničkih klubova koji je stavio potpis na naš predlog - DPS-u, BS, Liberalnoj partiji i SDP-u. Dakle, iza ovog predloga se nalaze potpisi 38 poslanika i ja sam apsolutno siguran da će ova inicijativa zavrijediti većinsku podršku parlamenta i da ćemo biti u situaciji da formiramo Anketni odbor. Podsjetiću vas i na riječi premijera na posljednjem premijerskom satu, kada je u polemici sa mnom kazao da će on dati sve od sebe, a valjda ako on da sve od sebe onda je i za očekivati da će i URA podržati ovu incijativu. Evo dobrog načina da saznamo punu istinu o tim događajima”, kazao je Šehović.

Tokom dramatičnog vikenda na Cetinju, 4. i 5. septembra, organizovane su brojne barikade i otpor u prijestonici, a donošene su i kontroverzne odluke u zgradi Vlade u gluvo doba noći tokom kojih je i pored krajnje negativne procjene bezbjednosnog rizika vrha Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, riješeno da se mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije vojnim helikopterom i pod pancirnim plaštom prebace do Cetinjskog manastira.

Dvodnevnu epizodu obilježilo je i jurišanje bivšeg šefa policije Veselina Veljovića na kordon policije, rat saopštenjima i lažnim informacijama, ali i odluka da Uprava policije upotrijebi sredstva prinude, a tokom intervencije povrijeđeno je desetine građana i službenika policije.

”Događaje na Cetinju i postupanja nadležnih organa, pratile su brojne kontroverze na koje ni do danas nijesmo dobili adekvatne odgovore. Želim da dobijemo odgovore na brojna pitanja, ali i na to ko je naredio desant na Cetinje i ko je bez ikakvog povoda dao nalog da se Cetinje i Cetinjani zatrpaju ogromnom količinom suzavaca i šok - bombi”, kazao je Šehović.

Prvi čovjek Socijaldemokrata kazao je da je pitanje svih pitanja da li je “tih dana bilo promjene u komandnom lancu, odnosno, da li su akcijom policije rukovodila neka lica koja po zakonu na to nijesu imali pravo”.

”Da li je u prostorijama gdje su donošene te odluke bilo lica koje na to nijesu imale pravo, te ako se to potvrdi tokom istrage, onda u našem jeziku postoji jedna riječ koja jako lijepo opisuje takvu situaciju, a to je - izdaja. Vjerujem da će nam parlamentarna istraga pomoći da utvrdimo da li su pojedini policijski funkcioneri i pripadnici bili u komunikaciju sa određenim kriminalnim grupama”, najavio je Šehović i podsjetio na slučaj snimaka, na kojima se, navodno, čuje izjava pripadnika PTJ.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.