Konjević i Krivokapić: Ulazak u NATO mudra odluka, dajemo doprinos Evropi bez rata
Foto: Screenshot

Peta godišnjica članstva

Konjević i Krivokapić: Ulazak u NATO mudra odluka, dajemo doprinos Evropi bez rata

Povodom pete godišnjice članstva Crne Gore u NATO potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, upriličili su svečani prijem. Poručili su da je ulazak u Alijansu bila mudra odluka, te da će Crna Gora mudrošću i vrijednošću doprinijeti Evropi bez rata.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić istakao je da je pet godina u milijenskom trajanju Crne Gore samo tren, ali dokaz da smo na pravom putu.

"Crna Gora je uvijek bila na raskršću civilizacija i stalno je morala da pravi više istorije nego drugi. Bila je sprema za sve izazove, mala, ali trajala je i iskoristila ovaj prostor da bude susret civilizacija. Nijesmo mogli napraviti kao mala država veliko materijalno bogatstvo, ali smo napravili vjeru o slobodi i pravdi i stvarali vrijednost preplitanja kultura i religija. Najveća pobjeda je kodeks čojstva i junaštva koju je uspjela da posljednjih par vjekova čuva Crna Gora", kazao je Krivokapić.

Kako je kazao, uspjela je da stopi nacije i religije, i u ovom vijeku je cilj isti, napraviti multietničku harmoniju. Crna Gora, istakao je,  donosi evroatlanskoj zajednici prefinjenost istoka i čvrstinu zakona zapada.

"NATO je napravio mir za Evropu i obezbijeđeno je 80 godina stabilnosti i prosperiteta, i prijetnja onima koji ne žele vrijednosti koje NATO brani", kazao je on.

Podsjetio je na dešavanja u Ukrajini i kazao da su sudbine te zemlje i Crne Gore slične.

"Sudbina Ukrajine i Crne Gore su isprepletane i ono što se dešavalo nama u prošlosti i sada njima ne služi na čast većima, a trebalo bi i boljima, ali nema uzmicanja", poručio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je mnogo datuma koje pamtimo, a da večeras pažnju poklanjamo jednom koji sija jednakim sjajem kao datum obnove crnogorske nezavisnosti.

"Postali smo dio saveza u društvu najrazvijenijih zemalja. Nakon 2006. počeli smo proces reforme odbrane, donošene su odluke, ne uvijek lake, kojima je demonstrirana odlučnost evratlanskom putu. Danas geopolitički kontekst pokazuje da je odluka bila ispravna. Uvjeren sam da je članstvo u NATO bila mudra odluka. Crna Gora je postala značajan sudionik raznih misija, regionalnih inicijativa i uz nesebičnu podršku saveznika postali smo posvećeni ispunjavanju zahtjeva na evroatlanskom putu", kazao je Konjević.

Kako je dodao, danas uživamo benefite članstva, zaštitu vazdušnog prostora, kadeti se usavršavaju na prestižnim akademijama i koledžima i uče i kako se poštuje i štiti svoja zemlja, a Crna Gora se doživljava kao kao ravnopravni partner.

Istakao je da je kolektivni sistem odbrane jedina garancija teritorijalnog integriteta i suvereniteta malih država kakva je Crna Gora.

"Ostajemo privrženi evratlanskoj sredini kojoj i pripadamo. Vjerujem da ćemo vrijednošću i mudrošću doprinijeti da živimo u Evropi bez rata", poručio je ministar odbrane.

Na početku prisutni su mogli da pogledaju video poruku zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoane koji je istakao da je Crna Gora dobila povjerenje NATO-a, a NATO zauszvrat pokazuje solidarnost kroz razne misije, kontrole vazdušnog prostora, pomoći tokom pandemije obuke kadeta...

"Vi ste značajan partner Alijanse i Crne Gore može računati na NATO", poručio je Džoana.

Prijem je organozovan ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu, od 20 sati, prenosi RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.