MCP: Incident u Manastiru izrežiran, grupica okupljena da bi provocirala i stvarala nemir
Mitropolija crnogorsko-primorska

"Manastirska obitelj dužna da reaguje, pred kivotom Svetog Petra se dolazi u miru"

MCP: Incident u Manastiru izrežiran, grupica okupljena da bi provocirala i stvarala nemir

U Mitropoliji crnogorskoj-primorskoj reagovali su nakon današnjeg incidenta u Cetinjskom manastiru tvrdeći da je on izrežiran, te da se grupa Crnogorki okupila da bi provocirala i izatvala nemire.

Podsjećamo, nakon danas održanog protesta grupe Crnogorki protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom došlo je do incidenta kada je sveštenik pokušao da spriječi građansku aktivistkinju Maju Miličković da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Sveštenik je prema navodu pisanja portala Pobjeda fizički nasrnuo na Miličković u Cetinjskom manastiru i odvukao je od ćivota Svetoga Petra.

"Cetinjski manastir je u prošlosti bio skrnavljen i rušen od mnogobrojnih osvajača Crne Gore, a danas je, nažalost, još jednom doživio da se nered i mržnja u njemu širi od strane onih koji se lažno kunu u njegovu svetinju. Grupica okupljena radi provociranja i stvaranja nemira, danas je u Cetinjskom manastiru došla pred kivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila mržnju i nenavist među građanima Crne Gore, na šta je manastirska obitelj bila dužna da reaguje. Događaj je, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unaprijed obaviješteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje na prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta, jer je neobjašnjivo zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posjetu, odnosno poklonjenje svetitelju, ukoliko već unaprijed nije znao da će se desiti incident koji će biti interesantan za medije i za jedan dio jednomišljene javnosti", navedeno je u reagovanju MCP.

Nakon što im je, kako tvrde, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz ove grupe su, kažu u MCP-u, počeli sa glasnim, prizemnim i besmislenim uvredama na račun manastirske bratije.

"Stati pred ćivot Svetoga Petra, pomiritelja i izmiritelja Crne Gore, a pljuvati po drugima iz svojih ideološko-političkih razloga na vjerskoj i nacionalnoj osnovi predstavlja nešto što ne smije i neće biti dopušteno u Cetinjskom manastiru", ističe se u reagovanju.

U MCP-u poručuju da se u Cetinjski manastir dolazi da se primi blagoslov i da se Bogu pomoli, "a ne da se svađa sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode privatni performansi i stvara nered i, po kazivanju učesnika incidenta, organizuju protesti".

"Pri čemu ukazujemo i prestupnicima i cijeloj javnosti da se protest može pdržavati na javnom mjestu po prethodnoj prijavi i odobrenju, a da protesti u vjerskim objektima nisu prepoznati niti dozvoljeni važećim propisima. Takav primitivizam ne bi bio dozvoljen nigdje u civilizovanom svijetu, pa ne treba da bude ni u našoj Crnoj Gori", naglašeno je u reagovanju.

U MCP-u poručuju da je moguć pristup Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra svakom građaninu u vrijeme predviđeno za takve posjete i prema pravilima kućnoga reda.

"Ponašanje koje predstavlja širenje vjerske ili nacionalne mržnje i netrpeljivosti ne može biti dozvoljeno pripadnicima bilo koje vjerosispobijesti i takvi slučajevi će biti prijavljeni nadležnim državnim organima", zaključeno je u reagovanju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.