Patrijarh Porfirije: Brinemo o nesporazumima u svijetu, a sami između sebe se dijelimo i svađamo
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije: Brinemo o nesporazumima u svijetu, a sami između sebe se dijelimo i svađamo

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da "brinemo za nesporazume u svijetu, za događaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a međusobno smo isključivi, ispunjeni, nerijetko, mržnjom".

"Znamo svi da ne možemo odolijeti ponekad i osuđivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali, zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja“, rekao je patrijarh Porfirije, na liturgiji u crkvi Vaznesenje Gospodnje, povodom Spasovdana – slave Beograda, pozivajući da "nam Gospod bude na prvom mjestu“.

On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.

"U istoriji je sve promjenljivo i relativno, neki stariji među nama nisu promijenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promijenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog vječan", naglasio je patrijarh Porfirije.

On je poručio da "niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo".

"To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan, jer smo se opredijelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrijednosti", rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije on je služio pomen u porti, kod mermernog krsta, građanima koji su tu poginuli u njemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.

U popodnevim satima, u 18.00, patrijarh Porfirije predvodiće Spasovdansku lituju od ove crkve do hrama Svetog Save, gdje će se pomoliti za mir.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.