Od utorka novi rast cijena goriva?
Ilustracija

Od utorka novi rast cijena goriva?

Prema dosadašnjim parametrima, cijene naftnih derivata u Crnoj Gori će poskupjeti narednog utorka.

Viši savjetnik za analizu i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) Draško Striković kazao je za "Dan" da bi po presjeku od srijede, odnosno za sedam od deset dana koji ulaze u obračun, benzini porasli šest centi po litru, eurodizel pet, a lož ulje četiri centa.

"Kako se očekuje i dalje rast kotacija u naredna tri dana, može se očekivati da će povećanje biti i veće. Kotacije su krenule postepeno rasti kako su pripremane sankcije Rusiji od strane EU, a nakon usvajanja, berze su skočile samo u jednom danu oko pet odsto", pojasnio je Striković za "Dan".

Dakle, povećanje cijena goriva od utorka je neminovno, samo je pitanje u kom iznosu će cijene goriva ponovo skočiti. Početkom maja cijene su pale od 14 do 18 centi jer je Vlada smanjila akcize za 40 odsto. Potom je benzin, poslije dvije sedmice, porastao za devet centi, dok je eurodizel pao pet centi.

S obzirom na to da nas ponovo očekuje rast cijena naftnih derivata, iz "Dan"-a su upitali Ministarstvo finansija (MF), na čijem čelu je Aleksandar Damjanović, hoće li iskoristiti zakonsku mogućnost i smanjiti akcize za dodatnih deset odsto.

Nezvanično je rečeno da Ministarstvo finansija radi analize uticaja na budzet, te da će javnost o tome biti obaviještena na vrijeme.

Smanjenje akciza za još 10 odsto prije nekoliko dana su tražile Socijaldemokrate (SD). Iz te partije su kazali da Vlada treba da iskoristi zakonsku mogućnost i da smanji akcize za još 10 odsto i time dodatno utiče na cijene goriva. Ta zakonska mogućnost je predviđena upravo zahvaljujući njihovom amandamnu, koji je Damjanović prihvatio.

Damjanović je prošle sedmice u Skupštini kazao da smanjenje važi za četiri obračunska perioda, te da će pred treći, koji će biti u ponedjeljak, ići sa varijantom smanjenja akciza od još deset odsto.

"To će biti prag koji imamo i upravo zbog toga je isprva išlo 40 odsto, da bismo imali rezervu od 10 odsto, ako se desi ovo što se dešava", izjavio je Damjanović prošle sedmice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.