Radnička partija: Protivimo se ukidanju neradne nedelje
Radnička partija

"Nećemo dozvoliti iskorišćavanje radnika"

Radnička partija: Protivimo se ukidanju neradne nedelje

Kao politička partija koja prvenstveno zastupa prava radničke klase u Crnoj Gori, Radnička partija se oštro protivi ukidanju neradne nedjelje u trgovinama. Naše protivljenje ovakvom rješenju rezultat je, između ostalog, i stalne komunikacije sa radnicama i radnicima u Crnoj Gori te informisanosti o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Rezultat ovakvog tretmana je konstantan odliv radnika koji su prinuđeni da svoju sreću traže van granica Crne Gore, saopštili su iz Radničke partije.

"Argumenti za ukidanje neradne nedjelje i rješenja koja se nude, a sa kojima je cijela javnost mogla da se upozna u prethodnom periodu, pokazuju se kao loši u odnosu na praksu. Takođe, postavlja se pitanje da li imamo dovoljno jake mehanizme za nadzor kako bismo spriječili moguće zloupotrebe. Kao prvo, ističemo da ne postoje dokazi da je izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini iz 2019. godine prouzrokovala „pad ekonomske aktivnosti i otpuštanja radnika“ već je to posljedica pandemije kovid–19 koja se odrazila na ekonomiju brojnih država, pa i na crnogorsku. Ono što posebno ističemo, a u odnosu na predloge za uvećanje zarade nedjeljom, jeste da je to teren pogodan za brojne zloupotrebe kojih smo svi svjesni a koji se svakodnevno dešavaju u odnosu na prekovremeni rad, pravo na sedmični odmor i brojna druga prava zagarantovana zakonom. Izražavamo ogromnu bojazan da ćemo opet doći u situaciju da su radnici  prinuđeni da se, pod prijetnjom otkazom, odriču slobodnog dana i uvećanja zarade za prekovremeni rad", navode iz Radničke partije.

Oni naglašavaju da je pomenutim zakonom u stavu 2 tačka 2 člana 35a omogućen rad nedjeljom u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, što je u saglasnosti sa potrebama turista koji posjećuju Crnu Goru a na koje se inicijatori stalno pozivaju. Ističu da je sve izraženije uvođenje dvadesetčetvoročasovnog radnog vremena potvrda spremnosti poslodavaca da kapacitete svojih zaposlenih koriste do krajnjih granica, a to neće, kažu, dozvoliti.

"Radnička partija poziva učesnike socijalnog dijaloga da uzmu u obzir sve potencijalne zloupotrebe kojima smo svi svjedočili i poručuje radnicima i radnicama da imaju njenu apsolutnu podršku u odbrani ove civilizacijske vrijednosti. Društvo za koje se svi borimo je društvo u kom će radnička klasa ostvariti pravo na dostojanstven rad, u kom radnik neće biti rob(a) i u tome ćemo istrajati", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.