Đurović: Radna nedjelja tokom sezone jedna od opcija
Goran Đurović, Foto: RTCG

Vlada će podržati ono što bude dogovor sindikata i poslodavaca

Đurović: Radna nedjelja tokom sezone jedna od opcija

U Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma održan je sastanak socijalnih partnera na kojem nije postignut dogovor o rješavanju pitanja neradne nedjelje, ali je radna nedjelja tokom sezone jedna od opcija. Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručuje da će vlada podržati ono što bude dogovor sindikata i poslodavaca.

Nakon sastanka ministar je za TVCG kazao i kako se nada da će se prevazići razlike.

“Mi se danas nijesmo u načelu ništa dogovorili, postoje razne ideje i predlozi”, naveo je Đurović.

Kazao je da je jedna od ideja da radna nedjelja bude sezonskog karakteta, samo tokom ljeta i zime, kako bi se odgovorilo zahtjevima turizma.

“Predlog je i da radnici koji budu radili taj dan imaju duplu dnevnicu na osnovicu od 450 eura, što znači da će moći da ostvare dodatan prihod i predlog koji je došao od sindikata jeste da radnici koji budu radili nedjelju dobiju sljedeću subotu slobodno, što znači da bi imali vikend slobodno za sebe i porodicu, što je mjera kompromisa”, naveo je Đurović.

Kaže i da bi se u sklopu dogovora potpisao Opšti kolektivni ugovor, koji je značajan za sve radnike posebno u trgovini, koji nemaju takav ugovor.

On je poručio da je dijalog jedini put za rješavanje tih pitanja. O svim predlozima, kako kaže, treba da se izjasne sindikati, ali i poslodavci.

“Oni moraju sa članstvom da obave razgovore”, kazao je Đurović, koji se nada skorom rješavanju pitanja neradne nedjelje, ali i potpisivanju Kolektivnog ugovora.

“Vlada neće da staje ni na jednu stranu. Svi oni imaju svoje razloge, ono što bude dogovor sindikata i poslodavaca biće podržano od strane Vlade, ako ne bude dogovora sindikata i poslodavaca, ni Vlada neće donositi jednostrane poteze”, poručio je ministar Đurović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.