Vojović: Odnos države prema vjerskim zajednicima da bude jednak
Ivan Vujović, Foto: SDP

"Ugovorni odnosi moraju imati isti tretman"

Vojović: Odnos države prema vjerskim zajednicima da bude jednak

Rješavanje ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, konkretno sa CPC i SPC, mora imati potpuno jednak tretman, proći istu proceduru od strane nadležnih organa i sadržajno, u smislu prava i obaveza, biti identično regulisano, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

"To je jedini način da se obezbijedi Ustavom zajamčen ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica, a time i građana koji su njihovi vjernici ili poštovaoci", rekao je Vujović.

"Dosadašnja praksa da je jedna vjerska zajednica iznad zakona i Ustava, da uživa posebne privilegije, uz to da se konstantno miješa i arbitrira u političkim procesima pokušavajući da uruši ključne ustavne vrijednosti države i njenog integracionog puta, mora konačno biti stavljeno ad acta", kazao je Vujović.

Na konceptu dominacije i supremacije SPC nad državom i ukupnim političkim sistemom opstajala je, kako kaže Vujović, "na zgražavanje ukupne demokratske i evropske javnosti, bivša kleronacionalistička Vlada, zbog čega je dominantno i otišla u zasluženu političku prošlost".

"Svaki pokušaj replike ovog nakaradnog i retrogradnog eksperimenta u evropskoj Crnoj Gori 21. vijeka proći će na isti način, i toga moraju biti svjesni svi oni koji misle da opet mogu pokušati da inaugurišu model koji Crnu Goru, u finalu, treba da liši svog građanskog i multietničkog karaktera, a samu državu obesmisli i obezliči do njenog nestanka. SDP neće pristati na bilo kakav vid diskriminacije građana Crne Gore, a sve aktivnosti koje je sprovela prethodna Vlada na ovom planu novu Vladu ne obavezuju", rekao je Vujović.

Nova Vlada će, ocijenio je on, morati ovaj postupak voditi potpuno javno, u skladu sa propisanom procedurom i širokom javnom raspravom, kako bi sve bilo okončano u skladu sa pravnim sistemom i interesima države.

"Taj princip potpuno i do kraja važi i za CPC i za SPC", saopštio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.